Opasnosti iz klima-uređaja

Na terenu sa serviserima klima-uređaja na zagrebačkoj Kajzerici

“Iz nečistih klima prijete opasne bolesti. Servis prije sezone je obavezan”

Bakterije, mikroorganizmi, pa i atipična upala pluća poznata kao legionarska bolest samo su neke od opasnosti koje vrebaju iz klima-uređaja.

Zatoplilo je i klime su već uvelike u pogonu, pa nije zgorega podsjetiti na to da redovito servisiranje klime nije nužno samo da bi nas uređaj što dulje služio, nego prije svega radi vlastita zdravlja jer neredovito održavanje ovih uređaja može biti “okidač” za razvoj bolesti.

- Naslage nečistoće i masnoće nakupljaju se na filteru, kojeg nakon što se skine treba odmastiti i dezinficirati, a danas postoje sredstva koja će odmastiti filtere na kojima se već napravio ‘film’ od višegodišnjeg onečišćenja uređaja - kaže nam Luka Puškarić, serviser klima-uređaja u Škalac instalacijama iz Luga Samoborskog, koji je sa svojim kolegom Stjepanom Huzjakom servisirao klima-uređaj u zagrebačkom naselju Podbrežje na Kajzerici. Vlasnik prostora redovito servisira klima-uređaj, ali se na plastičnim dijelovima unutrašnjosti nakupilo nečistoće i prašine. Nakon što su ih skinuli, serviseri su ih obrisali, očistili filtere i vratili poklopac klima-uređaja na mjesto.

Osim klima-uređaja potrebno je očistiti i provjeriti manometrom ima li dovoljno plina u vanjskoj jedinici te očistiti kondenzator.

Pokaže li manometar manjak plina, znači da uređaj negdje propušta plin i da ga je potrebno nadomjestiti.

Ako je sve ispravno, redoviti servis klime gotov je za najviše pola sata. Klime u stambenim i poslovnim prostorima dovoljno je servisirati jednom godišnje, pa čak i ondje gdje se kuha, ali kad je riječ o restoranima i ugostiteljskim objektima, klime treba čistiti i dva do tri puta godišnje - kaže nam Puškarić.

Osim za razvoj legionele, klima-uređaji idealno su mjesto i za razvoj drugih bakterija i plijesni pa je i to jedan od razloga zašto je nužno redovito servisiranje klima-uređaja. Neredovito održavanje može im smanjiti vijek trajanja, kao i učinak klimatizacije. Začepljeni filteri blokiraju protok zraka i smanjuju učinkovitost, a spriječenošću normalnog protoka zraka kroz filter prljavština se izravno prenosi do izmjenjivača topline i smanjuje se kapacitet apsorpcije topline.

Ako niste sigurni, svakako je bolje servis povjeriti ovlaštenim serviserima. Kod njih se cijene kreću od 250 kuna + PDV

Vodite računa o tome je li servis koji želite uzeti ovlašten te daje li račun i jamstvo

Filtere klime možete očistiti i sami tako da, nakon što ste prethodno isključili uređaj, skinete ih i operete u toploj vodi.

Preporučuje ih se i ostaviti u vodi do tridesetak minuta uz dodatak nekog sredstava za čišćenje, a prije vraćanja dobro posušiti i očistiti sve otvore za prolaz zraka.

Upuštate li se sami u čišćenje klime, provjerite prije svega u uputama jesu li filteri na vašem klima-uređaju perivi.

Filtere klime možete očistiti i sami. Preporučuje ih se i ostaviti u vodi tridesetak minuta uz dodatak sredstava za čišćenje, a prije vraćanja dobro posušiti i očistiti sve otvore za prolaz zraka

A zahtijeva li osim unutarnje jedinice i vanjska jedinica servisiranje i provjeru, svakako je bolje servis povjeriti ovlaštenim serviserima.

Kod njih se cijene kreću od 250 kuna + PDV. S obzirom na to da je sezona klimatizacije na vratima, požurite.

Osim ovlaštenih servisera, i oglasnici su puni oglasa onih koji nude servis klime u “fušu” i po dvostruko nižoj cijeni, ali sada je vrijeme kad ćete i u poštanskim sandučićima i po banderama naći one koji vam nude servis klima-uređaja i pritom vam ostavljaju samo broj telefona za kontakt. Morate znati da je riječ o popravcima bez računa i jamstva.

Foto: Željko Puhovski/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 02:39