Hodnik za pamćenje

Neka vaš ulaz oduševljava!

Iako najviše vremena provodimo u ostatku stana, odnosno kuće, nema potrebe da svoj hodnik zanemarimo prilikom uređenja. Upravo njega vaši gosti i prijatelji prvog vide pa je zato važno pažnju posvetiti i prostoru predsoblja koje mora biti funkcionalno i sasvim praktično da biste se u trenucima žurbe mogli s lakoćom snaći. Zato vam donosimo nekoliko ideja kako modernizirati svoj prostor i kako svojim hodnikom i predsobljem zaokružiti cjelokupni interijer svojeg doma.

Uski tepisi s uzorkom linija izvrsno će se uklopiti u uske prostore stubišta te će privlačiti pogled prema vrhu stepenica. Uske prostore nije lako ukrasiti pa se upravo na ovaj način vaš hodnik može istaknuti. Druga ideja kojom možete oživjeti zonu hodnika u kojem nema mnogo prostora je bojanje stepenica! Odaberite svoju najdražu boju za stepenice i bacite se na posao! Također vam savjetujemo da odaberete lijepu kontrastnu boju kojom ćete obojiti jednu stepenicu i u kojoj će biti još jedan detalj u interijeru kao što je, primjerice, luster u prostoru za iznimno zabavan učinak.


Upečatljive boje u malim prostorima često se čine kao hrabra odluka, no upravo se njima može dobiti odličan i zanimljiv interijer. Na primjeru s prve fotografije zid u nježnoj plavoj boji nadograđen je predmetima poput stolića i ukrasnih teglica u intenzivnoj boji iz istog spektra te se na crtežima na zidu također ponavlja element plave boje. Razmišljajte o široj slici i prema tome birajte ukrase koje ćete u prostor smjestiti. Uzmite u obzir i jake uzorke koje biste mogli staviti na jedan od zidova i koji će postati fokus vašeg prostora.


Iskoristite svaki dostupni komadić prostora! Na primjeru sa slike prostor pokraj hodnika iskorišten je za malu klupu, a može ga se iskoristiti i za male ugradbene ormariće u kojima možete sakriti cipele ili stvari za čišćenje. Možete objesiti drage sitnice na zid, dodati koju sliku i dobili ste kutak za obuvanje i kratki odmor prije izlaska.


Čak i u najmanjim hodnicima boje i teksture tkanina mogu funkcionirati kao ukras. Idealan primjer su bijela predsoblja u kojima prostor za sjedenje možete ukrasiti raznobojnim jastučićima s kojima možete postići onaj stil uređenja koji vam se najviše sviđa. Od nježnih cvjetnih uzoraka pa do geometrije i minimalizma, tim malim detaljem zaista se možete poigrati. Birajte jastuke i uzorke različitih veličina, a možete se poigrati i grubljim teksturama, poput pletiva.

Dodajte u svoj hodnik upečatljivo umjetničko djelo kako biste podigli njegovo uređenje na višu razinu. Možete tome pristupiti tako da pažljivo odaberete jednu, ali vrijednu sliku koju ćete postaviti na jednobojni zid i to će biti dovoljno za postizanje potpuno drugačijeg dojma. Bilo da s njom radite potpuni kontrast ili ste se odlučili na usklađivanje palete, učinak će biti odličan! Druga mogućnost je da zaista popunite čitav zid slikama i fotografijama koje vas oduševljavaju i stvorite pravu galeriju od svojih zidova.

Iznenadite sve upečatljivim detaljima kao što su skulpture ili neobične ukrasne tegle! Ako imate dovoljno prostora, smjestite u hodnik ukrasni stol s mramornim detaljima. Stol ne mora biti širok, glavno da na njega stanu predmeti koje svakodnevno koristite i koje je najbolje odložiti u blizini vrata kako ne biste zaboravili na njih idući put kad izlazite iz kuće. Predmete koje ćete staviti kao ukras odaberite s pažnjom - moraju vas oduševljavati svojom ljepotom! Ako odaberete monokromatske predmete za ukras, neka tepih koji će stajati ispod stola bude šaren i djeluje kao doza boje.

Biljke imaju golemi potencijal učiniti bilo koji prostor životnim i vedrim. Ako nemate prostora za veliki namještaj, pokušajte dodati jednostavnu policu na zid na koju ćete smjestiti različite vrste biljaka u šarenim teglama i time unijeti boju u prostor. Birajte biljke s obzirom na njihov oblik koji zna biti zaista dojmljiv, pogotovo kada se radi o mesnatim listovima čuvarkuća ili šarmantnim kaktusima. Izvrsno je što po želji možete u bilo kojem trenutku promijeniti njihov raspored, zamijeniti teglice i dobro se pritom zabaviti.

Nemojte skrivati svrhu svojeg hodnika. Ukrasite ga tako što ćete izložiti predmete umjesto da ih samo pospremite. Uložite u lijepe vješalice, pokažite svoje najdraže kapute, objesite šešire i kape kao ukras te složite stvari vaših kućnih ljubimaca u lijepu košaru. Vaš prostor za skladištenje sam po sebi može biti dekorativni element. Otvorite prostor otvorenim ormarima i obložite pozadinu zanimljivim tapetama s uzorkom. Uvedite u prostor upečatljivu boju koja će se odlično slagati s uzorkom tapeta i poigrajte se s rasporedom prostora za skladištenje.


Uski i mali hodnici često nemaju prozore i prirodni izvor svjetla pa postavljanjem zanimljivih ogledala koja reflektiraju dostupno svjetlo možete povećati njegovu količinu u prostoru. Ogledala ne morate čak ni objesiti, postavite ih na policu ili na visoki radijator poput ovoga na slici.

Ako je vaše predsoblje malo, to ne znači da ne može biti udobno. Kako bi se maksimalno iskoristio prostor, neka vaša klupa bude i prostor za skladištenje. Uz pomoć drvenih elemenata, mekih pletiva i simpatičnih detalja stvorite rustikalni štih u prostoru.


Izvor: The Room Edit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:19