NEOBIČAN SAVJET

Nevjerojatno, ali istinito. Stavite papar u perilicu rublja i divite se bjelini svoje odjeće

 /SHUTTERSTOCK
Papar bi trebao djelovati poput abraziva u perilici rublja i na taj način ukloniti druge obojene čestice s odjeće

Ovo vjerojatno već svi znate, na početku novi džemper, majica ili grudnjak blistaju u najčišćoj bijeloj boji, ali već nakon nekoliko pranja ta boja postane žuta. Ako dijelove perete zajedno s obojenim komadima, rublje može čak u potpunosti promijeniti boju. No zahvaljujući ovom triku odjeća će ponovno zablistati bjelinom.

image
/SHUTTERSTOCK

U tome bi zapravo trebala pomoći namirnica koja nema mnogo veze s bijelom bojom u klasičnom smislu. Papar je crven, smeđ ili crn, ovisno o sorti. Ni bijeli papar ne odgovara klasično čistoj boji. Ipak, začin bi trebao pomoći u čišćenju požutjele odjeće, ručnika ili posteljine.

Da biste to učinili, rublje, koje je bijelo, morate staviti u perilicu bez ikakvih komada drugačije boje. Nakon toga se žličica papra pospe direktno u bubanj. Na primjer, crni papar koji je malo krupnije samljeven.

image
/SHUTTERSTOCK

Papar bi trebao djelovati poput abraziva u perilici rublja i na taj način ukloniti druge obojene čestice s odjeće. No, da bi talog nestao s rublja, samo papar nije dovoljan. Sasvim normalno, potrošači moraju napuniti odjeljak odgovarajućim deterdžentom.

Rublje se ne smije prati na visokim temperaturama, 40 ili 60 stupnjeva sasvim je dovoljno. Na kraju bi rublje ponovno trebalo biti čisto bijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:20