MALA ŠKOLA DIZAJNA I ARHITEKTURE

Od derutnog potkrovlja do ugodnog stana za obitelj

Potkrovlje na Hvaru, površine 90 m2 u “rohbau” je stanju, a vlasnici bi željeli dobiti dom od tri spavaće sobe, za sebe i dvoje djece. Ovo je prijedlog arhitekata

ARHITEKTONSKI STUDIO KRIŽNJAK
(Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Arhitektonski studio Križnjak čini tim arhitekata i dizajnera s 15-godišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima za svoj rad. Iza sebe imaju velik broj realizacija u projektima stambene, poslovne, turističke i javne namjene te uređenja interijera. Cjelovit i individualan pristup karakterizira rad ureda koji klijentima nudi široku paletu usluga: pripremu kompletne dokumentacije, ishođenje dozvola, idejne, glavne i izvedbene projekte te nadzor u izvođenju radova. Projekti poput stambenih zgrada, obiteljskih kuća, sakralnih i industrijskih objekata te zanimljivih interijera stambenih i poslovnih prostora samo su dio opusa Arhitektonskog studija Križnjak.

Zadatak

Stan koji smo dobili u nasljeđe smješten je u potkrovlju kuće na Hvaru, a površine je oko 90 m2. Ima dvostrešni krov, a ulaz u stan je izvana, preko jedne od dviju terasa. Trenutačno je u “rohbau” stanju te bismo željeli dobiti rješenje koje predviđa tri spavaće sobe, za nas i naše dvoje djece. Također bismo voljeli u svom novom domu vidjeti dvije kupaonice. U prijedlogu svakako uzmite u obzir predivan pogled koji se pruža s druge terase. Nadamo se pomoći i suradnji kako bismo došli do optimalnog rješenja. Marina

Rješenje

Stan u nedovršenom stanju i s dvostranom orijentacijom pruža različite mogućnosti za prilagodbu potrebama i željama vlasnika. Zatvorena površina od oko 90 m2 sasvim je dovoljna za život četveročlane obitelji, a treba osmisliti rješenje kojim će se ostvariti kvalitetan balans između zajedničkih aktivnosti te intime i privatnosti svakog člana obitelji. Stoga se u tlocrtnoj organizaciji prepoznaje mogućnost da se jedan dio ostavi otvoren za zajednički dnevni prostor s izlazima na terasu, a u drugom se dijelu formiraju privatne prostorije. U svom rješenju predlažemo varijantu koja će maksimalno iskoristiti dvostranu orijentaciju stana i fleksibilnost koju pruža postojeće nedovršeno stanje.

Ulaz u stan je preko pristupne terase, odakle se pristupa u ulazni prostor stana. Dvije sobe za djecu smještene su uz hodnik, jedna nasuprot druge, prozorima orijentirane na ulaznu terasu. S jedne strane hodnika je kupaonica sa zahodom i perilicom rublja, a s druge zajednička garderoba za odlaganje obuće i zimske odjeće. Klizna vrata odvajaju ulazni prostor od velikog otvorenog prostora koji objedinjuje funkcije dnevnog boravka, blagovanja i kuhinje. Izduljeni prostor vizualno i funkcionalno može se iskoristiti tako da se s jedne strane organizira kuhinja, a s druge strane se postavljaju komode i televizor, uz dodatnu mogućnost ugradnje kamina. Središnji dio tada ostaje slobodan za dnevni boravak s kutnom garniturom, kao i prostor za blagovanje sa stolom za šest do osam osoba. Dnevni prostor otvoren je prema drugoj terasi koja koristi položaj stana na najvišoj etaži i ima predivan pogled na more. Veliki otvori čine osunčanu terasu sastavnim dijelom stambenog prostora, a otvorena tlocrtna dispozicija dnevne zone omogućuje dovoljno komfora za obiteljska druženja te ugošćavanje rodbine i prijatelja. Iz dnevnog boravka ulazi se u roditeljsku sobu s “en suite” kupaonicom u produžetku. Tako su sobe roditelja i djece organizacijski odvojene i mogu funkcionirati neovisno jedne o drugima, što daje fleksibilnost u korištenju stana. Predloženim rješenjem dobiva se komforan stambeni prostor koji će zadovoljiti očekivanja i potrebe četveročlane obitelji. Ovakvo idejno rješenje, nakon pregleda stvarnog stanja, analize i izmjere, arhitekti mogu detaljno razraditi u izvedbenom projektu, uz 3D vizualizaciju koja vjerno prikazuje buduće stanje i olakšava građevinske i obrtničke radove, kao i kupnju namještaja te izvedbu ugradbenih elemenata.

Foto: Berislava Picek/Hamza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 04:06