SAVJETI STRUČNJAKA

Odgovori na najčešća pitanja s kojima se susrećemo prilikom bojenja zidova

Kako obojiti zid bez profesionalaca?

Mnogi se ovog posla primaju samostalno, bez razmišljanja o angažiranju profesionalaca. Kada se u bojenje zidova upuštamo sami, tijekom tog procesa nailazimo na mali milijun pitanja - od toga kako započeti, koju boju odabrati do toga s kojim premazom završiti cijeli ovaj posao.

House Beautiful razgovarao je sa stručnjacima iz Benjamin Moorea, američke tvrtke čija su specijalnost boje, i to još od 19. stoljeća. Stručnjaci su dali svoje savjete za najčešće probleme koje imamo tijekom procesa bojenja zidova. Donosimo vam ih u nastavku.

Problem 1: "Kako odabrati između svih ovih nijansi?"

Najveća pogreška koju možemo napraviti je samo otići u trgovinu bojama i nasumice odabrati boju koja nam se sviđa.

Prvo je potrebno pronaći inspiraciju. Inspiracija može biti detalj iz prostorije u kojoj planirate promijeniti boju zidova, detalj s Pinteresta na koji ste naišli... Možete se odlučiti i za nekoliko boja. Zatim ih sve sakupite na jedno mjesto i s tim bojama dođite prodavaču. U trgovini bojama će vam dati nekoliko nijansi na izbor, suzite na tri boje, a zatim, ako možete uzmite uzorke da vidite kako će boja izgledati pod osvjetljenjem u vašem interijeru.

Boju ne morate isprobavati na zidovima. Možete uzeti bijeli karton ili malo platno te isprobati na njima.

Problem 2: "Stara boja na zidovima se ljušti, što napraviti?"

Boja koja se na zidovima ljušti vjerojatno prethodno nije imala dobar temelj. Spriječite da se to dogodi s novom bojom koju stavljate. Prije bojanja zidova, svakako je potrebno temeljito sastrugati prethodnu boju. Namočite zid vodom i deterdžentom i sastružite sve. Zatim zidove prebrišite vlažnom krpom kako se na njemu ne bi zadržale čestice prašine ili stare boje.

Ostavite zid da se temeljito osuši na zraku i tek onda možete započeti s bojenjem, odnosno, u obzir prvo uzmite emulzije protiv plijesni i gljivica te akrilnu emulziju koja će pomoći da boja na zidovima ostane dugotrajna.

Problem 3: "Nije ispalo baš kako smo zamislili."

Što kada nakon svog tog truda nijansa na zidu ne ispadne niti približno kako smo očekivali? Stručnjaci iz Benjamin Moore savjetuju da nikako ne preskačete čišćenje zidova i prvi premaz za koji će se boja uhvatiti. Osim toga, nemojte zaključivati da boja nije jednaka sve dok se ne osuši. Ako ste napravili sve prethodne korake te ako se boja osušila i čini vam se da je nijansa ispala svjetlija, slobodno na zid stavite još jedan sloj boje.

Problem 4: "Kako znati koji završni premaz odabrati?"

Ako ste napravili sve prethodne korake i osigurali da vaša boja za zid dugo traje, jedini kriterij prema kojem možete odabrati završni premaz je izgled koji želite postići. Možete tražiti mat, polu-sjaj ili visoki sjaj, ovisno o tome što vam se najviše sviđa. Kako se koji premaz ponaša na zidovima možete saznati i ovdje.

Izvor: housebeautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 10:35