DOBAR TRIK

Otkrivamo tajni sastojak uz koji će vaši prozori sjajiti poput dijamanta. Nije ocat!

 /SHUTTERSTOCK
Od sastojaka koje većina nas ima u svojim domovima mogu se izraditi učinkovita sredstva za čišćenje

Koliko često perete prozore? Raspitali smo se malo i po našoj redakciji te dobili razne odgovore: od onih koji prve slobodne dane godišnjeg odmora koriste za pranje prašine i mrlja sa svojih prozora, preko onih koji ih peru uoči dolaska gostiju do onih koji se mjesecima ne obaziru na aureole i fleke na staklenim površinama. Bez obzira na to kojoj skupini pripadate, vjerujemo da ćete se složiti kako je ovaj naporan kućanski posao mnogima mrzak. No, to ne mora biti tako. Tajna se krije u korištenju proizvoda koji mogu ukloniti nečistoće u tren oka, a pripremaju se vrlo lagano i jednostavno, od sastojaka koje većina već ima u svojem domu.

Sredstvo za čišćenje s talkom

image
/SHUTTERSTOCK

Primjenom sredstva za čišćenje s talkom, odnosno baby puderom, tvrdi se, vaša će stakla sjajiti poput dijamanata, a istodobno će se ugodni mirisi širiti po domu. Za pripremu su potrebne dvije šalice talka i tri šalice mlake vode. U graduirani vrč ulijte vodu, a talk dodavajte malo po malo kako bi se potpuno otopio. Smjesu ulijte u bocu s raspršivačem i dobro protrestite prije primjene kako bi se sastojci još više izmiješali. Poprskajte po staklenoj površini, posebno na mjestima gdje su vidljive mrlje. Ostavite da djeluje pet minuta te nježno, kružnim pokretima, prebrišite krpom od mikrofibre. Ponavljajte postupak dok staklo ne zasja. Za brisanje možete koristiti i listove novina. Također, ovo sredstvo može se koristiti i za čišćenje kupaonskih stakla i ogledala na kojima se nakupio kamenac. Treba imati na umu da se novinski papir ne preporučuje koristiti na pločicama od mramora ili prirodnog kamena.

Naravno, postoji i opcija s bijelim octom. Talk je poznat po svom vrlo učinkovitom djelovanju čišćenja i blagom abrazivnom djelovanju koje može ukloniti aureole sa stakla, dok se bijeli ocat može pohvaliti svojstvima poliranja i uklanjanja mrlja. Dakle, u vrču je potrebno pomiješati šalicu i pol vode, šalicu i pol bijelog octa i dvije žlice takla.

Limunska kiselina

image
/SHUTTERSTOCK

Postoje i drugi trikovi za čišćenje stakla u domu. Primjerice, limunska kiselina može se pohvaliti istim svojstvima kao i ocat, ali je ekološki prihvatljivija. Često se koristi za uklanjanje kamenca u kućanskim aparatima, a poznata je po svojim svojstvima poliranja i zaštite od kamenca. Sve što trebate učiniti je uliti jednu litru vode, jednu čajnu žličicu limunske kiseline i jednu čajnu žličicu organskog sapuna u bocu s raspršivačem i raspršiti otopinu na staklo koje želite očistiti. Nakon toga, kružnim i trljajućim pokretima, obrišite mekom krpom i recite: "Zbogom aureole!". Ne zaboravite svaki put promućkati prije upotrebe.

Limun

image
/SHUTTERSTOCK

Limun se također smatra sastojkom koji može polirati i odmastiti staklo. Štoviše, zahvaljujući svom mirisu također može unijeti ugodan miris u cijelu kuću. I kod ovog "uradi sam" sredstva potrebna je bočica s raspršivačem, u koju treba uliti smjesu pripremljenu od dvije šalice vode i tri žlice limunova soka, a može se dodati i jedna žlica kukuruznog škroba. Bočicu treba snažno protresti kako bi se sastojci dobro izmiješali. Malo otopine poprskajte na prozore i upotrijebite mekanu krpu od mikrovlakana te nježno obrišete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:25