IZGLEDAJU VEĆE

Ovaj trik odobren od arhitekata čini čudo kada uređujete male prostore

 @fpenterprise
Da bi dao ime ovom postupku, arhitekt Douglas Wan to naziva ‘smanjena materijalnost‘

Kada imate posla s malim prostorom, postoji čar u održavanju jednostavnosti. Dizajneri i arhitekti zauzimaju još drastičniji pristup jednostavnosti kada uređuju stan s mikro tlocrtom i trude se što više izbjegavati previše tekstura, uzoraka ili previše kontrastnih boja,

Da bi dao ime ovom postupku, arhitekt Douglas Wan to naziva ‘smanjena materijalnost‘ – ali što to znači i kakav učinak ima na male prostorije?

Razni arhitekti, od kojih su mnogi specijalizirani za projektiranje najsitnijih prostora, objašnjavaju za Livingetc ideju koja stoji iza ovog trenda i kako je najbolje iskoristiti.

KOJA JE IDEJA IZA ‘SMANJENE MATERIJALNOSTI‘?

Ova ideja možda zvuči komplicirano, ali zapravo je prilično jednostavna. ‘Arhitekti ovaj termin upotrebljavaju za korištenje što je moguće manje vrsta materijala - objašnjava arhitekt Douglas Wan iz WHDA - kao i za pokrivanje više površina.

To je ideja koju vidimo da je trenutno prihvaćena u trendovima dizajna interijera. Djeluje tako da pomaže zamagliti obrise vašeg prostora, stvarajući vizualne trikove koji mogu pomoći da mala soba izgleda većom. - Imanje jednog materijala od poda do stropa ili od zida do zida stvara više neprekinutih linija kojima oko mora putovati - objašnjava Douglas.

To je dio razloga zašto je trend "natapanja bojama" postao takav fenomen u posljednje vrijeme. Ideja, prema kojoj je strop obojen istom bojom kao i zidovi, dovratnik i još mnogo toga, koristi se kao pametan trik bojanja za male prostorije koji može ublažiti linije i učiniti prostorije većima nego što zapravo jesu.

Međutim, u mnogim vrlo malim stanovima u kojima arhitekti koriste ovu ideju, boja nije uvijek rješenje. Ispunjen pametnim idejama, objedinjavanje cijele kuće s jednom bojom i teksturom može stvoriti shemu koja djeluje ravno, gdje tekstura i dubina također mogu poboljšati osjećaj prostora u maloj sobi.

Rezultat? Arhitekti eksperimentiraju s teksturiranim pločama, zidnim oblogama za odvažan, moderan izgled. Evo samo nekoliko ideja o tome kako se to može koristiti, na hrabre, neočekivane načine.

1. ODLUČITE SE ZA NEOČEKIVANI MATERIJAL

OSB ploče možda bolje poznajete kao građevinski materijal nego kao završnu obradu interijera. To je jeftina drvena obloga s prepoznatljivim uzorkom i uglavnom grubom završnom obradom, ali se može završiti lakom za glatku, izdržljivu završnu obradu.

To je ono što je talijanska arhitektica i dizajnerica Francesca Perani odabrala da obloži glavni životni prostor ovog malog stana, od poda do stropa, uključujući zidove, kuhinju i ugrađenu ostavu. - Budući da sam se morala nositi s iznimno uskim prostorom, tražila sam isplativ materijal koji može povećati dnevni boravak bez ikakvih dodatnih linija - kaže Francesca za Livingetc. - Štoviše, OSB ploče mogu dodati toplinu kroz svoju očaravajuću i kontinuiranu teksturu i uzorak -dodaje arhitektica.

Ovaj materijal nije za svakoga, ali je zanimljiva alternativa drugom drvetu, koji se koristi za oblaganje prostora i svakako unosi smjelost u dizajn.

2. KRENITE LUKSUZNIJIM PUTOM

Često ćete vidjeti jeftinije materijale poput OSB-a ili posebno šperploče koji se koriste u malim stanovima - i to s dobrim razlogom. Ne samo da su ovi materijali pristupačni, već se oslanjaju na određenu opuštenu, nepretencioznu estetiku koju mnogi ljudi vole.

Mnogi, doduše, ove materijale smatraju jeftinima, no smanjenje materijalnosti u prostoru ipak se može izvesti na luksuzan način korištenjem skupljih, elegantnijih drva ili materijala poput kamena.

Ovaj kućni ured, opremljen prekrasnim pločama od orahovine, savršen je primjer, ali također naglašava još jednu prednost smanjene materijalnosti - mogućnost minimiziranja značajki i pojednostavljivanja prostorije skrivanjem vrata, spremišta i ostalog na vidljivom mjestu.

- Soba skriva garderobu - opremljenu uredskim materijalom - uz radni stol iza skrivenih vrata obloženih istom orahovinom koja obavija ostatak prostora - objašnjava Greg Howe, suosnivač arhitektonske tvrtke Searl Lamaster Howe.

3. I DETALJI NEKA BUDU JEDNOSTAVNI

Za mikrostan Douglasa Wana, ideja jednostavnosti nije se odnosila samo na materijal koji je činio strukturu prostora, već također i na održavanje izgleda jednostavnijim. ‘Detalji postaju malo pažljiviji na spojevima - objašnjava. - Nema karniša ni rubova, a graditelj je izrezbario rubove slojeva kako bi pristajali oko postojećih zidova od opeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:10