Suvremeni bonton

Ovakvo ponašanje na blagdanskim zabavama je uvredljivo... A mislili ste da se ponašate najbolje!

 BUCOGRAPHY /UNSPLASH/

Uz šampanjac koji teče, imelu iznad glave i mnoštvo prijatelja zbijenih u jednu sobu, blagdanske zabave postaju mjesto za mnoge priče sljedećeg dana. Zapravo, stručnjaci za bonton kažu da čak i kada mislite da se ponašate najbolje, možda izazivate pomutnju.

Blagdansko vrijeme je vrijeme radosti, slavlja i okupljanja s voljenima. To je također vrijeme kada je društveni bonton stavljen na kušnju. Iako možda mislite da ste pristojni i dobro odgojeni na blagdanskim zabavama, postoje neka suptilna ponašanja koja drugima zapravo mogu biti prilično uvredljiva.

Što treba znati kako ne biste pokvarili raspoloženje na svom sljedećem blagdanskom događaju, prema stručnjacima za bonton.

image
ANTENNA/UNSPLASH/

1. Dolazak prema vlastitom rasporedu

Većina se blagdanskih zabava razlikuje od ležernijih događaja po tome što domaćin može očekivati ​​da dođete u određeno vrijeme. Iako je u redu zakasniti na koktel zabavu ili dan otvorenih vrata, nije prihvatljivo kasniti na večeru. Znajte svoj tajming.

Također može nepotrebno opteretiti domaćina ako vas ne očekuje. Rani dolazak na događaj kako bi se pomoglo domaćinu ili domaćici je bezobzirno jer domaćini možda još nisu odjeveni. Možda će htjeti uzeti 10 minuta predaha nakon što završe posljednje pripreme.

image
STEPHANIE MCCABE /UNSPLASH/

2. Plus jedan

Osim ako je vaš domaćin izričito rekao "što više to bolje" sami, ne biste trebali donositi takve odluke. Dolaženje plus jedan bez pitanja može biti stresno za vašeg domaćina—posebno ako je planirao obrok ili aktivnost s određenim brojem gostiju. To može pokvariti kemiju večeri i poremetiti pažljivo orkestrirani raspored sjedenja.

Osim ako vaša pozivnica izričito ne kaže da smijete dovesti gosta, ne biste trebali doći s plus jedan nenajavljeni. Ako s nekim ozbiljno hodate, a vaši domaćini nisu znali, svakako im unaprijed javite.

3. Donošenje cvijeća

Na blagdansko druženje nikada ne biste trebali doći praznih ruku. Međutim, ako želite pokloniti cvijeće, trebali biste ga poslati unaprijed umjesto da se s njim pojavite na vratima. Domaćin nema vremena brinuti se za njega.

image
NO REVISIONS /UNSPLASH/

4. Ostajem pomoći u čišćenju

Možda se čini pristojno ostati do kasno i pomoći pospremati nakon zabave, ali osim ako niste posebno bliski s domaćinom, to obično znači da ste propustili trenutak za odlazak, a niste trebali. Kada se upale svjetla, pića odlože i glazba ugasi, obavezno zahvalite domaćinu i put pod noge.

5. Usmjeravanje razgovora u pogrešnom smjeru

Postoji nekoliko načina na koje možete ubiti atmosferu zabave. Razmišljanje o temama koje vas zanimaju unaprijed može vam pomoći da se pripremite za značajniju komunikaciju.

Svi bi, od osnovnoškolaca do odraslih, trebali imati zanimljiv odgovor na pitanje ‘Što ima novo?‘ Blagdanske zabave svodi se na miješanje i druženje. Odgovor ‘ništa‘ potpuni je ubojica razgovora. Budite sigurni da imate nešto zabavno, zanimljivo, novo ili neobično za podijeliti za chat-chat na partiju.

Međutim, također biste trebali voditi računa o tome da ne dominirate razgovorom. Možda ste strastveni o svojim nedavnim putovanjima ili postignućima u karijeri, ali monopoliziranje razgovora može učiniti da se drugi osjećaju izostavljenima. Uključite druge u razgovor postavljanjem otvorenih pitanja.

image
OMAR LOPEZ /UNSPLASH/

6. Malo previše uživate u svečanostima

Nije prikladno doći pripit bez obzira je li blagdanska zabava dio vašeg osobnog ili poslovnog kruga. Domaćin vaše zabave nedvojbeno želi da uživate - ali pretjerano ispijanje pića može brzo uništiti raspoloženje.

Iako su čaša vina ili svečani koktel savršeno prihvatljivi, prekomjerno pijenje može dovesti do neugodnog ponašanja i neugodnih situacija. Uvijek pijte odgovorno i vodite računa o svojim granicama.

7. Odlazak bez pozdrava

Neki ljudi tvrde da napuštanje zabave bez pozdrava s domaćinom svima štedi vrijeme i izbjegava skretanje pažnje s glavnog događaja. Međutim, ovo je nepristojan način da završite večer i vaše ime bi moglo biti uklonjeno s popisa pozvanih sljedeće godine.

Na kraju večeri ne zaboravite potražiti svog domaćina i zahvaliti mu na lijepoj večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:28