Dobri maniri

Po bontonu nije pristojno ispitivati ljude je li im se svidio vaš dar: Držati se ovih pravila

Unsplash

 Kira Auf Der Heide
Čestitke najmilijima i zajedničko odmatanje darova je nešto čemu se svi vesele

Nakon dugog iščekivanja konačno je stiglo i božićno jutro. No, kako biste pokazali da cijenite trud i vrijeme koje su vaši najmiliji uložili u traženje poklona baš za vas, pokušajte se držati ovih pravila bontona.

1. Ako vam je neki od darova stigao poštom od prijatelja ili rođaka koji ne žive u blizini, javite im da je dar sigurno dopremljen i zahvalite. Moguće je da dar stigne prije Božića pa ga možete smjestiti ispod jele i pričekati s otvaranjem. Onome tko vam je poklon poslao u svakom slučaju bit će drago znati da je pošiljka na pravoj adresi.

image

jeshoots-com- unsplash

2. Kada vrijeme otvaranja darova konačno dođe, nemojte na brzinu poderati papir i potrgati kutiju. Prvo pročitajte čestitku i ako je osoba od koje je poklon s vama, zahvalite joj.

3. Djecu upozorite da prvo odmotaju sve poklone koje su dobili umjesto da se odmah počnu igrati s prvom igračkom koju otpakiraju. Tako će moći u miru zahvaliti osobama koje su se, naravno uz Djeda Božićnjaka, potrudile pronaći nešto što bi im se moglo svidjeti.

4. Nemojte ljude dovoditi u neugodnu situaciju ispitujući ih je li im se svidio vaš dar. Postoji mogućnost da ste pogriješili u odabiru pa neće znati kako vam odgovoriti a da vas ne povrijede.

5. Također, nemojte biti nepristojni i komentirati kako vam se nečiji dar uopće ne sviđa ispitujući gdje je kupljen. Time ćete jako povrijediti onoga tko je dar odabrao i jasno dati do znanja da ga prvom prilikom namjeravate zamijeniti za nešto drugo. Zapamtite da je najvažnija lijepa gesta i namjera da nekoga za blagdane razveselite makar sitnicom.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:27