ČUDESNO

Potopite metalne predmete u ovu tekućinu koju biste inače bacili – i gledajte kako se događa "čarolija"

 /SHUTTERSTOCK

"Vodica" od kiselih krastavaca može biti sjajna pomoć u čišćenju hrđe. Nakon što pojedete kisele krastavce, u tegli ostaje tečnost koju obično bacimo. Neki znaju popiti malo tog kiselog soka jer je ukusan, neki ga konzumiraju danima jer je pun vitamina i antioksidanata, navodno smanjuje grčeve mišića, štiti od dehidracije… Ipak, neki su otkrili neočekivanu upotrebu soka od krastavca u kući i vrtu, pa ga koriste na razne načine, između ostalih, za uklanjanje hrđe s metala, koja nastaje kada metalni predmet dođe u dodir sa vodom.

Vjerojatno smo svi bar jednom posegnuli za ključevima, nožem, škarama ili nekim starim komadom alata koji je u međuvremenu zahrđao. I što bi se najčešće dogodilo? Taj predmet bi završio u smeću. Međutim, možete mu vratiti sjaj ovim isprobanim trikom.

I drugi koji su probali bili su iznenađeni. Naime, sok od kiselih krastavaca sadrži ocat, vodu i sol, a već znamo da ocat efikasno uklanja hrđu. Neki u to dodaju sol (koja se već nalazi u soku od krastavca), a neki dodaju sodu bikarbonu. U svakom slučaju, ako se ocat zamjeni sokom od kiselih krastavaca, rezultat je obećavajući. Najbolje od svega, iskoristit ćete ostatke koji su inače završili u odvodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:33