SAVJETI STRUČNJAKA

Preuređenje stana od 50 kvadrata

Kružna veza za interaktivnost, ali i potrebnu intimu ukućana

Poštovani, šaljem tlocrt stana u koji se uskoro namjeravam useliti. Stan je veličine 50 kvadrata, nalazi se na drugom katu stambene zgrade i orijentiran je prema istoku. Trenutačni raspored prostorija mi ne odgovara pa bih htjela vidjeti vaš prijedlog kako drugačije urediti stan uzevši u obzir neke smjernice.

U stanu planiram živjeti sama, no voljela bih ovim preuređenjem ostaviti mogućnost da se jednog dana uz manje intervencije stan prilagodi životu više članova. Trenutačno ne postoji spavaća soba, koju bih svakako htjela dobiti. Također bih voljela da se u kupaonici zadrži kada. Konzultirani konstrukter potvrdio je da se svi pregradni zidovi zbog postojećeg konstruktivnog sistema zgrade mogu ukloniti. Zahvaljujem na odgovoru.

Preklapanjem dvije vrste zoniranja – jedno u odnosu na prirodno osvjetljenje i drugo prema postojećoj nosivoj konstrukciji zgrade – tlocrtna dispozicija podijeljena je na četiri polja unutar kojih su smješteni traženi sadržaji stana – boravak, spavaća soba, kupaonica te kuhinja s blagovaonicom. Kako bi se postigla njihova maksimalna povezanost, međusobna interaktivnost i što veća prostornost stana predložena je kružna komunikacijska veza. Također, mogućim zatvaranjem kliznih stijena ostvaruje se zasebna privatnost svakog tog funkcionalnog dijela. Predviđene staklene pregrade u kuhinji i kupaonici prema vanjskoj strani ostvaruju vizualnu i “svjetlosnu” vezu između prednje i stražnje zone stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:09