ARHITEKTONSKA CRTAONICA

Preuređenje stana u užem centru Zagreba

Životni prostor kakav bi poželjela baš svaka moderna, urbana žena

Stan u užem centru Zagreba površine 75 četvorna metra vapi za preuređenjem. Nalazi se u zgradi sagrađenoj 1902. godine, a orijentiran je sjever-jug, s visinom stropa od 3,60 m.

Stan je adaptiran 1992. godine, kada je vlasnica djevojačku sobu pretvorila u kuhinju, a nekadašnju kuhinju u blagovaonicu. Takva situacija više joj nije prihvatljiva. Želja joj je je dobiti urbani, moderni, funkcionalni samački stan za žensku osobu u kojem će biti ugodno živjeti, ali i družiti se s prijateljima.

Prvi korak kod adaptacija stambenih prostora je detektiranje nosivih zidova, analiza njihove građe i stanja te “dešifriranje” slojeva i konstrukcije podova/stropa. Kako se ovdje radi o starijoj zgradi iz zagrebačkoga donjogradskog bloka, pretpostavka je da su obodni zidovi i središnji zid koji je veće debljine nosivi te je ostale zidove moguće ukloniti (naravno, uz prethodni savjet građevinskog stručnjaka).

Vodeći se tim zaključkom, prelazimo na sljedeći i glavni korak - potragu za idealnom tlocrtnom dispozicijom, odnosno najprihvatljivijim rasporedom prostorija za budućeg korisnika. Prema opisanim željama i potrebama, arhitekti prezentiraju odabrano rješenje.

Stan je spomenutim središnjim nosivim zidom podijeljen na sjeverni (dvorišni) i južni (ulični) dio. Južni dio stana zbog prostornosti soba, prirodnog osvjetljenja i pogleda na gradsku ulicu možemo nazvati glavnim i reprezentativnim, dok je sjeverni dio, zbog nedostatka Sunčeve svjetlosti, manjih otvora te postojećih pozicija instalacija, prateći, servisni dio stana.

U predloženom rješenju takvu postojeću podjelu zadržavamo te ju dodatno naglašavamo povećanjem dimenzija najčešće korištenih prostora. Novim tlocrtnim rasporedom ostvareno je povećanje kuhinje s blagovanjem, koja je preko ulaznog hodnika povezana s dnevnim boravkom. Dio stana koji čine kupaonica, garderoba te spavaća soba projektiran je kao intimnija zona, čime je ostvarena ideja da stan bude ugodan za život korisnika, a da se ostatak može slobodno koristiti za velika prijateljska druženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:10