Male intervencije

Prilagodba postojećeg projekta stana u blizini Zagreba individualnim potrebama mladog para

3D vizualizacija rješenja

 Arhitektonski studio Križnjak
Kako uz minimalne intervencije podići kvalitetu stanovanja? Veća kuhinja, radni dio i glazbeni kutak, garderoba u spavaćoj sobi

... samo su neki od uspješno riješenih zahtjeva investitora.

image

Arhitektica Martina Križnjak, dipl. ing. arh. i arhitekt Robert Križnjak, dipl. ing. arh.

Saša Cetković

Kako bi se tijekom druženja u dnevnom dijelu spriječio prijenos buke u spavaći dio stana, na ulazu u dnevni boravak predviđena su staklena klizna vrata koja istodobno zadržavaju vizualnu povezanost između dva dijela stana

image

Postojeće stanje

Tlocrt
image

Novo stanje

Tlocrt

ZADATAK

Prilikom kupnje stana u novogradnji kvaliteta kupljenog stambenog prostora može se povećati projektom uređenja interijera dok je objekt još u rohbau fazi ako postoji mogućnost takvog dogovora s vlasnicima nekretnina. Takav je slučaj bio za jedan mladi par prilikom kupnje stana u blizini Zagreba, koji nas je kontaktirao sa željom prilagodbe postojećeg projekta stana njihovim individualnim potrebama.

image

3D vizualizacija rješenja

Arhitektonski studio Križnjak

RJEŠENJE

Izmjene su se kretale od veće razine, kao što je izmjena pozicija pregradnih zidova predviđenih originalnim projektom, do manje, kao što je reorganizacija elemenata unutar prostorija, no svaka je izmjena značila velik korak u smjeru poboljšanja iskustva stanovanja i jednostavnijeg odvijanja svakodnevice.

U dnevnom dijelu stana investitorima je bilo bitno dobiti veću i praktičniju kuhinju te dodatne sadržaje unutar dnevnog boravka. Organizacijom kuhinje u U-oblik te preraspodjelom kuhinjskih elemenata povećala se površina radne plohe te efikasnost u korištenju. Pazilo se do posljednjeg detalja, poput smještaja sudopera ispod prozora s vizurama prema vanjskom prostoru. Između kuhinje i ostatka dnevnog prostora postavljen je šank za jelo kojim je cijeli prostor povezan u cjelinu i omogućeno je lakše druženje i komunikacija s gostima. Unutar dnevnog boravka zamijenjena je pozicija kutne garniture i TV-a kako bi se otvorio pogled prema van kroz staklenu stijenu i vidici prema eksterijeru. Prema željama investitora, dnevni boravak obogaćen je dodatnim sadržajima poput radnog stola i kreativnog kutka s klavijaturama, čime se tom dijelu stana dodala nova dimenzija i otvorile se nove mogućnosti korištenja. Kako bi se tijekom druženja i boravljenja u dnevnom dijelu spriječio prijenos buke u spavaći dio stana i očuvala njegova privatnost, na ulazu u dnevni boravak postavljena su staklena klizna vrata koja istodobno zadržavaju vizualnu povezanost između dva dijela stana.

image

3D vizualizacija rješenja

Arhitektonski studio Križnjak

Prema želji investitora, veća kupaonica predviđena originalnim projektom smanjila se i reorganizirala, a time se dobila mogućnost pretvorbe malog WC-a u dodatnu gostinjsku kupaonicu. U spavaćem traktu glavni je cilj bio premjestiti poziciju roditeljske sobe kako bi dobila izlaz na balkon, a osmišljena je i dodatna garderoba unutar same spavaće sobe.

Iz razgovora s investitorima zaključeno je kako nema potrebe za zidom nasuprot ulaza u stan, nego žele dobiti prostraniji ulazni prostor koji je dodatno obogaćen komodom, ogledalom i dekorativnim elementima, tvoreći tako reprezentativan ulaz u stan.

Projekt uređenja interijera uključuje idejni i izvedbeni projekt te detaljnu razradu elemenata namještaja. Cijeli je proces popraćen izradom 3D vizualizacija, čime su investitori već i prije radova upoznati s izgledom svoga budućeg stana te su im olakšani nabava i dogovori s izvođačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:48