OPASNOST U DOMU

Profesionalci nikad ne koriste funkciju samočišćenja svoje pećnice. Razlog će vas zabrinuti!

 /SHUTTERSTOCK

Čišćenje pećnice, iako mrzak kućanski zadatak, nužno je zlo kako bi jedan od najvažnijih kuhinjskih uređaja i dalje bio čist i upotrebljiv. Ako ga ostavljate neočišćenim, otpale mrvice i kapljice koje prskaju tijekom pečenja mogu predstavljati opasnost od požara, a ne treba spominjati kako će se s vremenom masne naslage samo povećavati, pa će i čišćenje biti sve teže. Pritisak na gumb za samočišćenje čini se kao jednostavno rješenje iz snova. No, nemojte biti brzopleti, jer korištenje funkcije samočišćenja pećnice može biti velika pogreška.

"Kao profesionalac, nikad ne bih nekome savjetovao da pokrene samočišćenje pećnice osim ako ne želi potrošiti novac da mi izađemo i popravimo", našalio se Rob Davis, vlasnik i glavni tehničar tvrtke u Floridi koja se bavi popravcima kućanskih uređaja, naziva General Appliance Service, za portal southernliving.com.

Zapravo, Davis je rekao da je otprilike 20 posto svih popravaka pećnice na kojima radi povezano s problemima uzrokovanim funkcijom samočišćenja. Iako samočišćenje može biti prikladno i moglo bi imati potencijalne koristi u budućnosti - čišćenje parom se pojavljuje kao popularna alternativa - najbolje je izbjegavati korištenje ove funkcije u potpunosti.

Funkcija samočišćenja pećnice može ugroziti rad pećnice, pa čak i predstavljati sigurnosnu opasnost. Naime, tijekom samočišćenja, pećnica se može zagrijati i preko 500 °C, što može oštetiti pojedine dijelove. Davis ističe kako su dijelovi poput mehanizma za zaključavanje, termostata, dodirne ploče i žica posebno ugroženi. Ta oštećenja zatim zahtijevaju popravke koji su zamorni i mogu biti vrlo skupi. Osim toga, vanjska se površina pećnice također može početi zagrijavati, pa postoji opasnost od opeklina.

Davis upozorava i na to da pećnica na tako visokoj temperaturi, bez prekida u radu, predstavlja ozbiljnu opasnost od požara. Međutim, ako se samočisteća pećnica ipak zapali, savjetuje da je ne pokušavate ugasiti.

"Otvaranje vrata pećnice samo će dodatno potpiriti vatru s više kisika. U tom slučaju izađite iz kuće i nazovite hitne službe", rekao je Davis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 12:51