PROIZVODI STRUJU I ZAGRIJAVA ZRAK

SMANJITE RAČUNE ZA GRIJANJE Sustav solarnih kolektora SolarVenti dostupan je već od 3100 kuna!

Smanjite račune za grijanje korištenjem Sunčeve energije

Autonomni danski proizvod sam proizvodi struju i zagrijava zrak te nakon kupnje i ugradnje ne stvara dodatne troškove, a povoljano utječe i na okoliš.

Što kažete na izvor grijanja koji za svoj rad koristi isključivo solarnu energiju, a nakon kupnje i ugradnje ne proizvodi dodatne troškove i nema potrebu za održavanjem? Osim toga, smanjuje račune za grijanje do 35 posto te povoljno utječe na okoliš jer smanjuje i emisiju stakleničkih plinova.

Zvuči nevjerojatno, ali sve ove značajke objedinjene su u danskom sustavu solarnih kolektora SolarVenti.

Pogledajte video!

SVJEŽ ZRAK

- SolarVenti radi kao autonomna jedinica jer istodobno Sunčevu energiju pretvara u električnu i toplinsku. U kolektor je ugrađena fotonaponska ćelija koja proizvodi struju za rad ugrađenog ventilatora koji potom upuhuje topli zrak u prostor. Sustav sa stražnje strane ima perforiranu aluminijsku ploču kroz koju vanjski svježi zrak ulazi u kolektor, putuje kroz apsorber (aluminijska ploča presvučena specijalnim premazom), zagrijava se te konačno ventilator zagrijani i filtrirani zrak upuhuje u prostor kroz gibljivu cijev koja prolazi kroza zid - objasnio je princip rada Ivica Šćurić, vlasnik tvrtke Čempres usluge d.o.o. koja je glavni distributer kolektora za Hrvatsku.

Kako tvrdi, njihova namjena zapravo je višestruka jer upuhujući uvijek svježi vanjski zrak, prirodno provjetravaju prostor bez potrebe za otvaranjem prozora i gubljenjem energije, odvlažuju prostor i sprečavaju pojavu plijesni i gljivica te, ovisno o modelu, zagrijavaju zrak do temperature od 60 °C na samom izlazu iz kolektora čime smanjuju troškove grijanja.

Pogledajte video!

Ovisno o veličini, sustav SolarVenti namijenjen je za prostore od 25 do 150 četvornih metara, a temperaturu u prostoru mogu podići za oko pet stupnjeva, čime smanjuju potrebu za klasičnim načinom grijanja.

Moguće ga je postaviti na krov ili fasadu željenog objekta, a montažu, prema priloženim uputama, može obaviti i korisnik.

- Treba izbušiti rupu promjera oko 13 centimetara kroza zid ili krov, što je jedini zahtjevniji korak, a sav se potrebni materijal za ugradnju i montažu dobiva u isporučenom kompletu. U slučaju preseljenja može se demontirati i postaviti na drugu lokaciju.

RASPON CIJENE

Važno je napomenuti da se, primjerice, najveći model SV 30 isplati u roku od tri godine, nakon toga radi potpuno besplatno - kaže Ivica Šćurić i dodaje kako će sustav raditi čak i kada sunca ima samo u tragovima, a sve nečistoće iz njega uklanjaju kiša i snijeg te ga na taj način prirodno održavaju.

Ljeti se solarni kolektor pomoću termostata isključi i prestaje zagrijavati zrak.

Cijena uređaja ovisi o njegovoj snazi i kapacitetu te prostoru u koji se montira, a kreće se od 3100 do 12.000 kuna.

Više informacija potražite na služenim stranicama tvrtke Čempres usluge d.o.o.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:17