pakiranje života

Spremate se za selidbu? Evo deset korisnih savjeta!

U gomili stvari koje treba spakirati i beskrajnom popisu obaveza koje treba još odraditi prije selidbe čovjek si lako stvori nepotreban stres. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako si olakšati život u procesu selidbe i sačuvati živce.

1. Plišane igračke, posteljinu, jastuke i deke te velike jakne stavite u vreće za smeće kako biste ih pri selidbi mogli iskoristiti kao mekanu zaštitu za vaše krhkije komade namještaja i predmete od stakla. S ovakvim ćete vrećama s lakoćom učvrstiti predmete smještene u automobil ili kamion te onemogućiti im da „plešu“ naokolo pri vožnji i tako se oštete.

2. Selite li i svoj hladnjak nemojte ga zaboraviti odlediti i očistiti nekoliko dana unaprijed kako biste izbjegli mokre podove i sveopći kaos na dan selidbe.

3. Ako selite i veća zrcala nalijepite na njih izolacijsku traku u obliku slova X. To neće nužno spriječiti razbijanje zrcala, ali će zadržati sve komadiće na mjestu i spriječiti raspadanje čitavog zrcala u slučaju nezgode pri selidbi.

4. Prije nego odvojite sve priključke sa svojih kućanskih aparata snimite fotografiju s njihovim točnim položajem kako biste što jednostavnije i brže mogli u svom novom prostoru sve priključiti.

5. Pripremite jednu kutiju s potrepštinama koje će vam trebati prvih par dana jer su velike šanse da se nećete odmah baciti na raspakiravanje svojih kutija. Sadržaj te kutije ovisi o vašim navikama, no svakako nemojte zaboraviti u nju spremiti toaletni papir, kozmetiku, lijekove, grickalice, osnovne deterdžente za čišćenje, kutiju za prvu pomoć, oštar nož te papirnate čaše i tanjure.

6. Pri spremanju tanjura upravo vam ti papirnati mogu poslužiti kako biste zaštitili svoje keramičke tanjure od grebanja i pucanja. Stavite između svaka dva keramička jedan papirnati i složite ih zajedno u kutiju za selidbu.

7. Dobro obilježite svoje kutije kako biste kasnije znali točno gdje možete što pronaći bez da otvarate svaku kutiju posebno da biste u nju provirili. Tomu vam može pomoći i obilježavanje kutija koje pripadaju u istu prostoriju istom bojom kako biste što jednostavnije rasporedili svoje stvari u novom prostoru.

8. Prenosite li sadržaj čitavih ladica, kao što je na primjer ladica s priborom za jelo ili donjim rubljem, razmislite o tome da ju jednostavno omotate plastičnom folijom i tako zadržite njen sadržaj na mjestu. Uštedjeli ste tako prostor u kartonskim kutijama i vrijeme potrebno da sve presložite i spakirate.

9. Umjesto odjeće, u svoje kovčege na kotačiće radije pospremite teške predmete kao što su knjige. Puno će lakše vući kovčeg pun knjiga za sobom nego nositi tešku kutiju koju zbog težine vjerojatno nećete moći ni cijelu popuniti.

10. Pažljivo pospremite sve vijke i matice koje ste morali izvaditi iz svog namještaja radi lakše selidbe. Umjesto da ih sve bacite u istu kutiju i onda razbijate glavu koji ide gdje, pripremite si plastične vrećice i odmah ih označite.

Sretno!

Izvor: Listotic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 18:13