majstor otkrio kako štedi struju

Stavite ovakve vrećice u zamrzivač i računi će sigurno biti manji

 /SHUTTERSTOCK

U ovo teško vrijeme, kada je sve brutalno skupo, normalno je da ljudi paze na svaki cent i na svaki euro i promišljaju kako maksimalno uštedjeti i na što potrošiti koji euro više, a na što i nije toliko potrebno. Tako su brzo mnogi došli do zaključka da se dosta da uštedjeti na kućanskim aparatima koje se itekako može racionalno i pametno koristiti.

Sam Willans, britanski majstor kućne štednje, kaže da zamrzivač najmanje troši kada je pravilno napunjen.

-Sve manje gledamo kada je sezona nečega, što ne čudi jer sada je većina namirnica dostupna tijekom cijele godine. Zbog toga smo prestali i zamrzavati hranu i izgubili smo šansu za uštedu jer u punoj sezoni - primjerice, paprika - košta puno manje nego što ćete je platiti, recimo, u ožujku kada je želite pripremiti - tvrdi Sam Willans.

image
BREBCA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

No, iako možda ne želite kupovati namirnice i gomilati ih u zamrzivaču, to ne znači da zamrzivač mora biti poluprazan i tako trošiti više struje nego što je potrebno. Dovoljno će biti da vrećice napunite običnom vodom i tako napunite zamrzivač, stavljajući takve napunjene vrećice na police. Kada se voda smrzne, lako možete izvaditi, pogotovo ako imate višak hrane koja se može zamrznuti, najčešće povrće ili meso. No, i neke druge namirnice se vrlo lako mogu zamrznuti poput primjerice mlijeka koje tako zamrznuto može biti upotrebljivo čak tri mjeseca. Možete zamrznuti i voće.

Za kraj, važno je da što manje držite ootvorena vrata zamrzivača. I naravno, redovito rotirajte namirnice tako da bliže otvoru budu namirnice kojima se bliži rok trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 14:51