jeste li znali?

Stavite ovo u pećnicu i ujutro će biti blistavo čisto: trik za uklanjanje masnoće bez kapi kemikalija ili ribanja

 /SHUTTERSTOCK

Postoji mnogo zanimljivih i vrlo jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da se riješite tvrdokorne prljavštine bez jakih kemikalija, a jedna TikTokerica predstavila je svoju metodu koja ne uključuje ribanje pećnice i oduševila svoje pratitelje.

Zašto soda bikarbona i ocat tako dobro čiste zajedno?

Soda bikarbona je, naime, natrijev bikarbonat, a u kombinaciji s alkoholnim octom tjera nas da uspješno "manipuliramo" molekulama. Soda bikarbona je zapravo čista suprotnost octu, iako je oštrija od octa i djeluje tako da "otapa organsku tvar", kaže profesorica kemije na Državnom sveučilištu Oregon May Niemann.

Ocat i soda bikarbona nalaze se na suprotnim stranama pH ljestvice, odnosno mjere koliko je neka tvar kisela ili bazna. Kao baza, soda bikarbona otapa organske spojeve koji čine prljavštinu, masnoću i sl., a mineralna struktura njezinih čestica osigurava nježno čišćenje bez ogrebotina.

Kao kiselina, ocat dodatno razgrađuje minerale, a kombiniranje ovih sastojaka daje nevjerojatne rezultate! Kada se soda bikarbona pomiješa s octom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući plin ugljični dioksid, koji pomaže u potpunom uklanjanju prljavštine.

Kako očistiti pećnicu sodom bikarbonom i octom?

Komponente:

. pola šalice sode bikarbone

. jedna žlica deterdženta za pranje posuđa

-malo vode

-žlica octa

Kako koristiti?

Ovu smjesu namažite na stijenke pećnice i ostavite preko noći. Sljedeći dan samo uzmite krpu i prebrišite pećnicu dok se smjesa potpuno ne ukloni, a zatim je prebrišite krpom namočenom u ocat, prewnosi Krstarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:35