Što nam ova godina donosi u sektoru nekretnina?

Bez gospodarskog rasta nema ni oporavka tržišta

Stručnjaci su jednoglasni: bez gospodarskog rasta neće biti ni oporavka tržišta nekretnina. No, ipak, zadnji kvartal 2014. godine i više je nego obećavajući. Cijene u odnosu na godinu prije pale su samo 10-ak posto, što je prouzročilo veću realizaciju prodaje nekretnina, a očekuje se da će pad broja transakcija biti sve manji. Znači li to stabilizaciju tržišta u ovoj godini, možemo li reći da je prekinut trend pada cijena stambenih nekretnina i naziru li se naznake blagog rasta, a istodobno kako će se novi i oni najavljeni zakoni odraziti na tržište, razgovaramo s agentima za nekretnine iz agencija Kastel, Opereta, Zagreb West i Euro-interijeri.

Pokretači su pojedinci

– Ono što će se događati u ovoj godini ne možemo nazvati stabilizacijom tržišta, iako će postojati neki elementi koji će na to podsjećati. Prije svega treba napomenuti da će se stvarna stabilizacija tržišta dogoditi onog trenutka kad gospodarstvo živne i kad se uspostavi kvalitetniji odnos banaka i mogućih investitora.

U ovom trenutku svi sudionici na tržištu osim fizičkih osoba rade isključivo na izlaznim varijantama, što svakako ne daje optimizam za nove investicije u nekretninama i ulaganje u nekretnine – komentira Dubravko Ranilović, direktor agencije Kastel. Dodaje da će tržište nekretnina pokretati isključivo pojedinci, na temeljima koji nastaju na potencijalu u turizmu. – Drugi segment koji će pokretati tržište je vječna potreba za stanovanjem ili potreba za kvalitetnijim stanovanjem. Interesom pojedinaca i manjih investitora banke i veći investitori će nalaziti interes u financiranju onih projekata koji mogu donijeti profit.

Ove godine sasvim će zaživjeti svijest o mogućnostima poboljšanja kvalitete života i ušteda putem energetske obnove, gdje se očekuje povećan broj investiranja. Dobar uvod bilo je energetsko certificiranje stanova i ostalih objekata – ističe Ranilović. No, koji su noviteti koji će definitivno utjecati na tržište nekretnina u 2015. godini? Prije svega, znamo da su 1. siječnja na snagu stupile određene promjene u oporezivanju novih nekretnina, ali se ne odnose na fizičke, nego na pravne osobe.

Deficit novih stanova

– Sa 25 posto oporezivat će se zgrada koja nije useljena i koja nije u uporabi, odnosno nekretnina prije prvog useljenja kojoj do prodaje ili nasljeđivanja, dara ili bilo koje druge transakcije nije proteklo više od dvije godine. To u praksi znači da će takve nekretnine poskupjeti u prosjeku za 4 do 6 posto. No, isto poskupljenje ne znači nužno i rast cijena takvih nekretnina jer u većini slučajeva tržište ne dopušta rast cijena nekretnina, tako da će taj “gubitak” snositi prodavatelji. Naravno, uvijek postoje određene lokacije i projekti za koje kupci pokazuju veliki interes i gdje će prodavatelj biti u mogućnosti taj gubitak naplatiti od kupca.

Također treba istaknuti da takve nekretnine za kupce imaju i veliku prednost, a to je da se na iste ne plaća porez na promet nekretnina u iznosu od 5 posto jer nije moguće jednu nekretninu oporezivati s dva poreza – objašnjava Bernarda Sočev, suvlasnica agencija Euro-interijeri, i smatra da će, doda li se činjenica da na tržištu nema puno novih nekretnina, promet takvihekretnina u nadolazećoj godini dodatno živnuti. Boro Vujović, vlasnik agencije Opereta, smatra da bi se zbog tog zakona malo investitora moglo odlučiti za gradnju novih objekata, što bi u sljedećem razdoblju moglo dovesti do deficita kvalitetnih novih stanova. -To, pak, u konačnici može dovesti do blagog rasta cijene novogradnje – ističe Vujović.

Naselja ugodna za život

Zasad, dodaje Lana Mihaljinac Knežević, suvlasnica agencije Zagreb West, nema drastičnog pada niti rasta cijena, ali niti velikog porasta potražnje. – Svakako možemo govoriti o vrlo blagom rastu broja transakcija u zadnjem kvartalu, ali i dalje je ukupan broj realizacija ispod onoga kad je tržište bilo u ekspanziji.

Takve brojke više nikad nećemo vidjeti – kaže i dodaje da nisu padale cijene onih nekretnina čji su vlasnici još početkom 2014. godine, ako ne i ranije, spustili cijene, ali i onih nekretnina koje se zaista prodaju, a to su dvosobni i trosobni stanovi u zagrebačkim naseljima ugodnima za svakodnevni život primarno mladim obiteljima. Također, dodaje, stabilne su cijene novogradnje koje grade cijenjeni investitori.

Nema većih promjena

S druge strane, padaju cijene nekvalitetnih nekretnina, ali i kuća, kao i onih projekata koje su banke oduzele investitorima ili su pod ovrhom. – Postoje još neke nekretnine kojima bi cijene morale dalje pasti da bi se lakše prodavale. Najviše je takvih u najstrožem centru Zagreba za koji stalno imamo upita, ali su ondje i sad mnoge, često zapuštene nekretnine precijenjene. Osim u tom segmentu ne očekujem daljnji drastičan pad cijena, niti veliki porast potražnje ili prometa. Nažalost, i dalje nema naznaka ekonomskog oporavka, a jedino on može vratiti pouzdanje potrošačima i kupcima pa onda time i veći broj transakcija. Cijene neće rasti. Moglo bi se zaključiti da neće biti nikakvih ključnih promjena na tržištu nekretnina – kaže Lana Mihaljinac Knežević.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:51