Biljke puzavice

Stvorite predivan zeleni zid u sobi za 5 minuta!

Uzmemo li u obzir odabir zelene boje Greenery za Pantone boju godine, kao i sve raskošnije džungle koje se javljaju u odlično uređenim interijerima, sa sigurnošću možemo reći da naša fascinacija zelenilom i biljkama ne posustaje. Biljke penjačice nametnule su se kao jedan od odličnih ovogodišnji trendova koji s lakoćom možete uklopiti i u svoj dom. Zeleni zid prekriven lišćem može biti zaista privlačan prizor, a kako ga izraditi u samo pet minuta, saznajte u nastavku!

Za ovaj pothvat trebat će vam lončanica s penjačicom koja je već pustila malo duže grane i jednostavne kukice koje možete pričvrstiti na zid. U primjeru je iskorišten zlatni puzavac odnosno lat. epipremnum aureum koji je još poznat i pod nazivom đavolji bršljan. Zeleni listovi ove penjačice posuti su bijelim mrljicama čija gustoća ovisi o tome koliko svjetlosti biljka dobiva, a što više svjetlosti dobiva, to će njezino lišće biti šarenije. Korisno ju je imati u domu jer smanjuje koncentraciju štetnih tvari u zatvorenim prostorima.

Osim što može preživjeti u uvjetima s manje svjetlosti, ova biljka lako se vješa, plete i potiče na rast u visinu. Za stvaranje minimalističkog detalj u interijeru iskoristite samo jednu biljku, a ako želite zid prepun zelenila grupirajte više ovih biljaka koje će ispreplesti svoje grane i tako ukrasiti vaš dom.

Odaberite mjesto u svom domu gdje ćete postaviti svoju biljku, pazeći pritom da taj zid tijekom dana nije izložen izravnom suncu. Smjestite lončanicu na željeno mjesto, a potom rasporedite grane vaše puzavice po zidu kako biste znali gdje ćete ih otprilike učvrstiti. Za učvršćivanje grana poslužit će vam male prozirne kukice koje se mogu nalijepiti na zid i tako ga sačuvati od oštećivanja. Kako biste postavili kukice na zid prvo očistite odabranu površinu s malo čistog alkohola. Uklonite zaštitu s ljepljive trake, pričvrstite je na zid, a potom na nju smjestite kukicu te pritisnite da se sve dobro učvrsti. Smjestite grane penjačice po želji i vaš je zeleni zid gotov!

Briga za zlatnog puzavca jednostavna je, a sama je biljka izdržljiva. Pustite da se tlo u tegli osuši između dva zalijevanja. U slučaju da su vam listovi biljke postanu smeđi i počnu se sušiti, to znači da morate više zalijevati. Ako su požutjeli, previše ih zalijevate. Svako toliko podrežite listove i grane kako biste oblikovali biljku i održali izgled svog živućeg zida.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:03