VRIJEME JE ZA TAPECIRANJE

Sve što trebate znati o odabiru tkanine za tapeciranje

Ako je vaša garnitura za sjedenje počela izgledati dotrajalo, vjerojatno je vrijeme da počnete razmišljati o tapeciranju namještaja. Ova aktivnost zahtijeva veći budžet i zato je važno da ispravno odaberete odgovarajuću tkaninu za tapeciranje kako kasnije ne biste požalili. Odabir tkanine ne ovisi samo o cijeni i boji, već najviše o načinu života. Odabir tkanine za tapeciranje u svakom slučaju nije aktivnost na kojoj želite uštedjeti jer je uloga jednom tapeciranog komada namještaja da što dulje potraje, a da mu je stil u isto vrijeme gotovo pa bezvremenski budući da bitno mijenja izgled dnevnog boravka.

Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko korisnih informacija koje je dobro za znati prije upuštanja u cijeli proces tapeciranja namještaja.

Što je tapeciranje?

Tapeciranje je oblaganje namještaja tkaninom, kožom ili umjetnom kožom, a može uključivati i punjenje. Prvi put se pojavljuje u srednjem vijeku, a postaje pravi trend u 17., 18. i 19. stoljeću. Tijekom godina su se koristili razni materijali za punjenja, pa se tako spominju sijeno, vuna i konjska dlaka. Moderna punjenja uključuju razne vrste spužvi, a o tome najviše ovisi hoće li garnitura biti udobna za sjedenje.

Tapeciranje ili kupovina nove garniture za sjedenje?

Ovisno o tome što tapecirate i s kojim materijalom, imajte na umu da postoji i mogućnost da bi cijena mogla biti i veća od kupovine nove garniture za sjedenje. Stoga prije konačne odluke svakako usporedite cijene novog namještaja i tapeciranja.

Kako odabrati pravu tkaninu?

Kauč, fotelje i stolce koristimo svakodnevno i zato je važno da je tkanina koju odaberemo izrazito kvalitetna kako se ne bi brzo istrošila. Ono što vam treba biti na prvom mjestu prilikom odabira tkanine jest vaš način života. Možda biste voljeli postaviti tanki kožni materijal ili svijetli svilenkasti, ali ako imate djecu ili kućne ljubimce, takvo nešto nije dobra ideja. Tada je potrebno tražiti isključivo izdržljive materijale koji se lako čiste. Također, ono na što se gotovo nikada ne obraća pažnja, a trebala bi, jest činjenica da tkanine i koža tijekom vremena izgledaju „iznošeno“. Koža s vremenom dobije patinasti sjaj, stoga prilikom odlučivanja za kožni materijal razmislite odgovara li to uređenju vašeg interijera. Osim toga, budite u potpunosti iskreni prema sebi i zapitajte se hoćete li zaista pravilno održavati tkaninu koju odaberete, redovito je usisavati i čuvati od sunčevih zraka od kojih će s vremenom posvijetliti.

Najbolje tkanine za dom s djecom i kućnim ljubimcima

Činjenica da trebate odabrati izdržljiv materijal ne znači da taj isti materijal ne može izgledati fenomenalno. Stoga postoji nekoliko vrsta tkanina za koje se možete odlučiti i biti sigurni da ste napravili ispravan odabir. Primjerice, jednostavna za održavanje je definitivno lažni antilop (faux suede), a možete se raspitati i o tkaninama koje su predviđene i za unutarnji i vanjski namještaj kao što su Sunbrella tkanine.

Kako postići elegantan izgled namještaja?

Za postizanje elegantnog izgleda sjedeće garniture imate mnoštvo opcija. Belgijski lan ili tibetanska vuna u tom su slučaju pravi izbori. Jedino svejedno pripazite na mrlje koje se mogu naći na tkanini. Iako je lan izdržljiv, svjetlije vrste nikako nisu zahvalne ni kada se radi o najmanjim mrljama.

Pripazite na uzorke tkanina

Igranje s uzorcima definitivno je trend ove godine i ne vjerujemo da će tako brzo izaći iz interijera. Međutim, prilikom odabira tkanine za tapeciranje ipak pripazite na oblik namještaja koji tapecirate. Dok se, primjerice, za stolce ne trebate brinuti budući da se radi o manjim površinama, kada se radi o velikim sofama i foteljama neobičnih oblika ipak razmislite nekoliko puta. Veliki komadi namještaja ili oni koji su neobičnih oblika sigurno će se bolje uklopiti u interijer ako su jednobojni. Postoji mogućnost da uzorci na zakrivljenijim linijama namještaja neće izgledati onako kako ste zamislili, što bi moglo ozbiljno uništiti cijeli dojam komada tog namještaja, a time i izgled vašeg interijera.

Izvor: architecturaldigest.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 05:55