Top ponudu stanova u Zagrebu

Koliko ste spremni dati za najam nekretnine?

Do početka akademske godine ostalo je još tjedan dana. Upisi na pojedinim fakultetima još su u tijeku, a studenti koji nisu na vrijeme dobili smještaj u jednom od zagrebačkih domova ili unajmili odgovarajući stan u kojem bi boravili tijekom godine, užurbano pretražuju oglasnike ne bi li u zadnji tren pronašli što povoljniju i kvalitetniju nekretninu. Budući da se dva zagrebačka studentska doma obnavljaju, broj studenata koji traže stanove u metropoli ove je godine znatno veći, a kakve su nekretnine ostale u ponudi s obzirom na to da je najveći val potražnje bio tijekom ljeta te koliko košta njihov najam, razgovaramo s Nathalie Besedić iz agencije Besedić nekretnine.

Specifična situacija

– Ova je godina doista specifična jer imamo dosta studenata koji traže smještaj na nekoliko mjeseci jer očekuju kako će već oko Božića, kada se predviđa završetak radova, biti smješteni u domove. Međutim, vlasnici ne pristaju iznajmiti stan na tako kratki period. Mišljenja smo da studenti, koji su dobili smještaj u domove, a traže stan na tri-četiri mjeseca, griješe jer postoji realna mogućnost da se radovi odulje, a njima isteknu ugovori – kaže Nathalie Besedić.

Kako bi ostali u istom stanu kao i lani, mnogi su tijekom ljeta plaćali 50 posto najma i režije

Dodaje kako studenti iz tog razloga postavljaju nerealne zahtjeve pa tako agencije bilježe veliku navalu na masovno stanovanje u jednoj nekretnini. Primjerice, petero studenata tražilo je četverosobni stan za 350 eura u samom centru grada, a drugih šest, koji čekaju smještaj u domu, tri se mjeseca htio “stiskati” u istoj nekretnini, u kojoj bi svatko imao svoju sobu, za 400 eura. – Takve je nekretnine teško pronaći na tržištu, ali ih ima. Studenti odlaze u stambene kuće na Bukovcu, u Remetama… U centru grada za tu se cijenu, površinu i sobnost može pronaći jedino neuređen stan, nehigijenskih uvjeta, u Vlaškoj, a takve stanove agencije u pravilu ni ne zastupaju. Velikom broju studenata lokacija nije od presudne važnosti pa su dislocirani od centra i fakulteta, primjerice na Borovju ili Laništu. Bitno im je samo da je nekretnina što povoljnija i da je u zoni javnog gradskog prijevoza pa će se voziti do fakulteta – pojašnjava Nathalie Besedić.

I do 600 eura

Dodaje kako sezona najma počinje još sredinom srpnja, kada studenti otkazuju ugovore o najmu i odlaze u svoje rodne gradove. Upravo je tada i najveća ponuda stanova pa studenti kojima je lokacija bitna odmah počinju tražiti i obilaziti stanove te ih odmah unajmljuju i plaćaju najam iako ne borave u njima tijekom ljeta. U prvom redu to su, prepričava Nathalie Besedić, studenti iz Dalmacije, koji nerijetko za mjesečni najam daju i 600 eura, dok studenti iz Slavonije traže što povoljnije stanove, što veće površine i sa što više ležajeva.

Ugovor roditeljima

– Naravno, kada kažemo studenti, mislimo i na njihove roditelje, jer konkretno naša agencija inzistira na tome da se ugovori o najmu potpisuju s roditeljima, jer su studenti u pravilu platežno nesposobni – dodaje. Česte su i situacije kada studenti žele zadržati lanjski stan pa u ljetnim mjesecima plaćaju 50 posto najma i režije. U tom slučaju ne plaćaju agencijsku proviziju, ostaju u poznatoj sredini, a imaju mogućnost doći tijekom ljeta kada god žele. No, kakva je situacija trenutno? – Sve dobre lokacije unajme se do 1. kolovoza. Studentima koji počinju tražiti stan u rujnu na raspolaganju ostaju oni stanovi koji nisu unajmljeni, a često je njihova cijena i nešto veća. Primjerice, umjesto 500 morat će dati 550 eura. Trenutno u ponudi ima i dobrih i loših stanova, a studenti se raspituju i za one stanove koji će biti slobodni od 15. listopada, iako u međuvremenu počinju predavanja. U takvim nam slučajevima kažu da će se tih prvih dva tjedna snaći i noćiti kod prijatelja – kaže.

Uspješno cjenkanje

Dodaje kako je najbolje što se može pronaći u ovom trenutku trosoban stan u zoni tramvaja, čiji najam iznosi od 450 do 500 eura. Iznad tog iznosa, ističe, nisu spremni ići. U takvom stanu može noćiti troje, maksimalno četvero cimera, tako da svatko od njih daje oko 150 eura mjesečno, s tim da će jedan noćiti u dnevnom boravku. – Kao što smo već spomenuli, takve je stanove lakše pronaći ako su dislocirani od centra. Tradicionalno se traže i kvartovi u blizini fakulteta, kao što je Trešnjevka, ali je ona nešto skuplja – kaže Nathalie Besedić i dodaje kako se i studenti cjenkaju te mogu spustiti cijenu za 50 eura. Hoće li cjenkanje biti uspješno ili ne, naravno, ovisi i o najmodavcima. Onima kojima se žuri iznajmiti stan pristat će na nižu cijenu, a oni kojima je taj stan “višak” i ne ovise o tom mjesečnom primitku čekat će dok netko ne unajmi stan po cijeni koju traže. Također, prije će vlasnici svoje stanove dati manjem broju studenata jer tada roditelji potpisuju ugovore, što im daje sigurnost da će se stan po otkazivanju ugovora vratiti u prvobitno stanje.

U galeriji pogledajte top ponudu stanova u Zagrebu!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:01