Sve, samo ne hrana

Trikovi sa zamrzivačem koje sigurno niste znali

 

Zamrzivač je neizostavan dio svake kuhinje, a njegova korisnost u našem domu je doista iznimna. Iako smo do sada navikli koristiti ga isključivo za čuvanje hrane, na odličnom blogu One Good Thing by Jillee otkrili smo da postoji još barem 12 izvrsnih primjena koje nemaju nikakve veze s hranom, a koje će vam pomoći uštedjeti novac i živce!

Otvaranje pisama

Jeste li se ikada našli u situaciji da ste zalijepili omotnicu i potom otkrili da ste zaboravili ključni detalj uključiti u njen sadržaj? Vaš vam zamrzivač može s tim pomoći! Stavite omotnicu u zamrzivač u plastičnoj vrećici na sat ili dva. Kada ju izvadite, odmah ju oprezno otvorite tupim nožem ili otvaračem za pisma. Zatim pustite omotnicu da se zagrije na sobnu temperaturu pa navlažite zonu s ljepilom te zatvorite ponovno pismo.

Produžite trajanje svijeća

Nove svijeće stavite u zamrzivač dan prije nego ćete ih upaliti. Hladni vosak sporije gori, a kod nekih svijeća niska temperatura spriječit će kapanje voska.

Očistite traperice

Ako se ne usudite svoje nove traperice staviti u perilicu za rublje od straha da će se smanjiti ili izblijediti, a nemaju velikih mrlja, možete to zaobići pomoću zamrzivača! Ako vašim trapericama treba malo osvježenja, složite ih i stavite u platnenu vrećicu te ostavite u zamrzivaču preko noći. Niske temperature ubit će bakterije koje mogu uzrokovati neugodne mirise pa će vaše traperice biti idući dan puno svježije.

Osvježite cipele

Isti princip vrijedi i za cipele! Stavite ih u vrećicu sa zatvaračem te ostavite u zamrzivaču preko noći. Niske temperature pomoći će eliminirati bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.

Eliminirajte životinjice u drvu

Stare drvene stvari nekad znaju u sebi skrivati termite koji mogu uništiti drvo stvaranjem ružnih rupica. Ako ste pronašli novo drveno blago na buvljaku ili antikvarijatu, niste sigurni je li čisto od kukaca, a imate dovoljno prostora u svom zamrzivaču, stavite ga u zamrzivač na tjedan ili dva zamotano u foliju. Dugotrajna izloženost niskim temperaturama ubit će sve potencijalne termite i kukce.

Pojednostavite korištenje plastične folije

Plastična folija nekada nam doista zna zadavati glavobolje, pogotovo kada se počne lijepiti sama za sebe! Stavite foliju u zamrzivač na nekoliko minuta i to će smanjiti njenu ljepljivost te vam omogućiti lakše baratanje.

Sačuvajte sjeme biljaka

Ako vam je nakon sadnje ostalo neiskorištenog sjemena koje želite sačuvati za iduću sezonu, to možete učiniti tako što ćete ga pospremiti u zamrzivač. Prvo se pobrinite da je sjeme u potpunosti suho, a potom ga smjestite u dobro zatvorenu posudu te u zamrzivač do idućeg proljeća.

Produžite trajanje najlonki

Novom paru najlonki možete produžiti život tako što ćete ga zamrznuti. Smočite ih, dobro ih iscijedite pa stavite u plastičnu vrećicu i u zamrzivač preko noći. Ujutro uklonite vrećicu i pustite da se najlonke otope na sobnoj temperaturi. Ostavite ih da se suše na zraku i bit će spremne za nošenje.

Rastegnite uske cipele

Vaš vam zamrzivač može pomoći rastegnuti preuske cipele! Postupak uključuje stavljanje vrećice s vodom u unutrašnjost cipela te stavljanje cipela u zamrzivač. Voda u vrećicama pretvorit će se u led, a postupak širenja leda lagano će širiti i cipele.

Uklanjanje žvakaće gume

Uklanjanje žvakaćih guma pomoću zamrzavanja dobro je poznata metoda koju smo svi barem jednom u životu upotrijebili, a vrijedi ne samo za tkaninu nego i za cipele! Sve što trebate učiniti je staviti čvrsti komad papira preko žvakaće gume na koju ste stali i staviti cijelu cipelu u zamrzivač na sat ili dva. Kada uklonite cipele iz zamrzivača papir bi se sa žvakaćom gumom trebao jednostavno odlijepiti.

Spriječite mucice na svom puloveru

Kada zahladi najviše volimo nositi čupave pulovere, no ne oduševljava nas baš njihovo neprestano linjanje i mucice koje nastaju! Smotajte svoj pulover i stavite ga u vrećicu koju možete zatvoriti te stavite preko noći u zamrzivač. Niske temperature uzrokovat će sažimanje niti što će smanjiti efekt stvaranja muca!

Produžite život kozmetici

Ruževi će vam dulje držati ako ih čuvate u zamrzivaču, pogotovo kada je riječ o ruževima koje tek ponekad koristite. Volite li prirodnu kozmetiku ona se najčešće izrađuje bez konzervansa pa je dobra ideja čuvati ih na hladnom mjestu. One proizvode koje koristite često držite u hladnjaku, a one koje upotrebljavate tu i tamo držite u zamrzivaču. Zamrzavanje kozmetike praktično je i kada je riječ o olovkama za oči koje morate šiljiti! Stavite olovku 10-15 minu prije šiljenja u zamrzivač, a potom ćete ju puno lakše našiljiti.

Izvor: One Good Thing By Jillee

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:37