višenamjensko sredstvo

U torbi uvijek nosite vrećicu sode bikarbone. Kad čujete zašto, oduševit ćete se!

 /SHUTTERSTOCK

Primjena sode bikarbone je nevjerojatna. njome čistimo kuću, koristimo je u kuhinji, ona pomaže kod zdravstvenih problema, ali i u kozmetičke svrhe. Sodu bikarbonu možete koristiti za svašta je i zato je uvijek i posvuda morate nositi sa sobom.

Evo zašto biste uvijek trebali imati pri ruci sodu bikarbonu:

Uklanjanje krhotine s kože

Pola žličice sode bikarbone pomiješajte s malo vode dok ne dobijete gustu smjesu. Dobivenu smjesu nanesite na ozlijeđeno mjesto tako da potpuno prekrije krhotinu/trn. Zalijepite flaster preko smjese i ostavite na koži 24 sata. Nakon tog vremena, krhotina ili trn bi već trebali biti toliko izvan kože da se mogu lako i bezbolno ukloniti pincetom.

Opekline od sunca

Pomiješajte žličicu sode bikarbone sa šalicom hladne vode. Zatim umočite čistu gazu i nanesite na kožu. Osjetit ćete olakšanje i osvježenje.

Oporavak za umorne noge

Kada vaša stopala trebaju posebno osvježenje, potopite ih u mlaku kupku s 2-3 žličice sode bikarbone. Kasnije ih "počastite" pilingom od sode bikarbone i meda.

Prirodni dezodorans

Ako želite izbjeći aluminij i parabene iz konvencionalnih dezodoransa, jednostavno pomiješajte prstohvat sode bikarbone s vodom i nanesite ispod pazuha. Ili potražite recept za prirodni dezodorans koji sadrži sodu bikarbonu, kokosovo ulje i eterična ulja. Ova kombinacija sastojaka sprječava razvoj bakterija i učinkovito štiti od neugodnih mirisa.

Osvježivač daha

U 1 dl vode pomiješajte žličicu sode bikarbone i kap eteričnog ulja čajevca. Nekoliko puta ga protresite, zatim ispljunite i učinkovito neutralizirajte neugodan zadah.

Nakon uboda komarca

Nesnosni svrbež ublažite nanošenjem paste od sode bikarbone s malo vode ili samo pospite sodu bikarbonu na mjesto ugriza. U smjesu možete dodati i kap eteričnog ulja lavande.

Prirodni piling

Pomiješajte žličicu sode sa žličicom meda i laganim kružnim pokretima istrljajte lice ili tijelo, a potom isperite mlakom vodom. Vaša će koža biti svježa, glatka i lijepo zategnuta, prenosi Krstarica.

Dubinsko pranje kose

Ako često koristite proizvode za oblikovanje kose, ponekad šampon nije dovoljan da temeljito operete kosu. Jednostavno posipajte malo sode bikarbone u prahu po dlanovima prije pranja šamponom i kosa će vam biti ‘nevjerojatno čista‘.

Detoks kupka

Za opuštanje bolnih mišića i izvrsnu detoksikaciju u kupku dodajte šalicu sode bikarbone i šalicu organskog jabučnog octa. Ako vam je koža tijela suha, dodajte malo baznog ulja po izboru, uz nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:16