Bacite se na posao!

Uradi sam najslađi dječji mobil

 

Dok odbrojavamo dane i čekamo najnovijeg člana svoje obitelji jedan od zabavnih zadataka koje moramo odraditi svakako je planiranje uređenja dječje sobice ili kutka u našoj spavaćoj sobi koji će našoj bebi ubrzo postati cijeli svijet. Razigrani likovi, meke tkanine, pastelne boje, namještaj od svijetlog drva i brojne sitnice pronaći će mjesto u našem domu, a kako biste taj kutak učinili osobnim i posebnim možete se poslužiti različitim "uradi sam" projektima kojima ćete stvoriti jedinstvene dekoracije za svoje dijete. Jedan od tih dekorativnih detalja viseći je mobil koji u trgovinama često zna doći pravo malo bogatstvo pa njegova izrada predstavlja idealan projekt kojeg se možete prihvatiti. Osim što ćete uštedjeti, moći ćete ga uskladiti s ostatkom interijera odabirom boja i tekstura. Pogledajte ovaj odličan primjer i bacite se na posao!

Potreban materijal

šivaća mašina
bijeli filc
sivi filc
punjenje za jastuke
pribadače
igla
škare
skalpel
FIMO masa - crna, bijela i ružičasta
valjak
olovka
papir za pečenje
3 klupka vune različitih boja
vilica
drveni obruč
deblji konac

Postupak

Na površini filca iscrtajte jednostavni oblik oblaka i izrežite ga. Iskoristite taj prvi oblak kao predložak za druge koje ćete izrezati, a trebat će vam ukupno osam oblaka u svakoj boji.


Nastale oblike pričvrstite pribadačama u sredini i spojite ih šivanjem rubova. Ostavite oko 5 mm između ruba i samog šava te ostavite prorez od 2-3 cm kako biste mogli napuniti oblak.

Jednom kada ste ga napunili zašijte ga do kraja. Ponovite postupak sve dok ne budete imali četiri siva i četiri bijela oblaka.

Od vune izradite raznobojne pompone različitih veličina. U primjeru su korišteni kalupi za izradu, a sami ih možete izraditi pomoću vilice i potom ih oblikovati škarama. Kako izraditi pompone saznajte ovdje.

Kapljice kiše izradite pomoću fimo mase, valjka i skalpela. Zagrijte pećnicu prema uputama kako biste mogli ispeći fimo masu. Izvaljajte masu do debljine od 2-3 mm te počnite izrezivati pažljivo kapljice. Za ovaj projekt autorica je izradila 16 bijelih, 8 crnih i 8 ružičastih kapljica. Na vrhu svake kapljice pažljivo napravite dovoljno široke rupe kako biste ih mogli kasnije objesiti na konac.

Kada pripremite sve kapi prebacite ih na papir za pečenje, uklonite svaki višak mase i doradite ih te stavite peći prateći upute s pakiranja. Kada se ohlade, prišijte kapljice na donji rub oblaka tako da vise ispod oblačića. Dok ih pričvršćujete pokušajte iglom proći između dva sloja filca kako biste omču mogli sakriti unutar samog oblaka. Ponovite postupak na svakom od oblaka koje ste izradili.


Izmjerite osam komada debljeg konca iste dužine te posložite na stol kako biste si mogli vizualizirati kako će biti raspoređeni oblaci i pomponi dužinom konca. Napravite čvor na jednom kraju konca, a drugi kraj uvedite u iglu. Provucite iglu kroz cijeli oblak odozdo prema vrhu oblaka kako bi stajao ravno jednom kada dovršite svoj mobil. Na niti napravite čvor na mjestu gdje želite da stoji pompon, a potom provucite iglu kroz sredinu pompona koji ste izradili. Ovisno o dužini niti pričvrstite na ovaj način 2-3 pompona. Ponovite postupak sa svim oblacima i pomponima kako biste dobili osam ukrašenih niti.


Kada ste gotovi sa svih 8 niti zavežite ih za drveni obruč tako da su oblačići na različitim visinama. Potom odrežite ponovno osam niti iste dužine te svaku nit zavežite na mjesto je jedan od postojećih čvorova i to novim, dvostrukim čvorom kako bi obruč visio stabilno. Okupite sve nove niti, zavežite ih u jedan veliki dvostruki čvor i spremni ste za vješanje svog novog mobila. U ovom je primjeru mobil obješen za strop gdje su budući roditelji pričvrstili klasičnu kukicu.



Izvor: The Lovely Draw

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:29