SAVJETI ARHITEKTA

Uređenje soba za dječake i djevojčicu u pubertetu

 

Martina Kinkela i Mislav Bašić iz arhitektonskog ureda 4uHa s nama su podijelili tlocrte triju soba - u dvije spavaju dječaci, a u jednoj djevojčica. Svaku od tih soba trebalo je urediti na drugačiji način, a ženska soba bila je posebno izazovna zbog oblika

www.4uha.hr

Trebalo je urediti tri sobe - dvije - u kojima spavaju dječaci, a u jednoj djevojčica. Dječaci su u dobi od 10 i 12 godina, a djevojčica je 12-godišnjakinja. Prostor je trebalo urediti tako da zadovoljava sve njihove potrebe, ali i da nije namijenjen isključivo njihovoj trenutnoj dobi, nego da bude funkcionalan još nekoliko godina. Nije to lagan posao, s obzirom da je pubertet pred njima, pa je za očekivati da će brzo željeti promjenu. Generalna ideja bila je sobe maksimalno prilagoditi potrebama djece, ali i optimalno iskoristiti prostor. Kod soba u kojima spavaju dječaci odlučili su ići na motive nogometa, a kod djevojčice je ideja bila da prostor bude moderan i topao, namještaj je rađen po mjeri i bezvremenski, pa je primjeren i starijoj dječjoj, ali i adolescentskoj dobi. Naglasak je na roza boji, no ona je lako zamjenjiva.

Što se tiče dječaka, jedna je soba veća, druga manja. Kod projektiranja i dizajniranja soba namještaj je tako raspoređen da je krevet orijentiran pogledom prema vratima, a radni stol smješten uz prozor, tako da se dobiva što više prirodnog svjetla.

- Kako bi se povećao spremišni prostor, krevet je uokviren s ormarima. Posebnost ovih dječjih spavaćih soba je mogućnost kompletnog sakrivanja kreveta - njihovom rotacijom prema zidu. Tako smo dobili dodatan prostor za igru i druženje - pojašnjavaju Kinkela i Bašić. Što se druge sobe tiče, najveći izazov bio je u činjenici da je prostor dosta uzak i izdužen, a treba ga urediti tako da se u njega ukope potrebe aktivne, društvene djevojčice.

- Soba je široka samo 2,4 metra, a dugačka 4,5 metara, pa je bilo potrebno stvoriti višak prostora. To smo postigli stvaranjem galerije, odnosno dodatnih kvadrata. Zahvaljujući visokim stropovima, krevet smo povisili, a pristupne stepenice ujedno su postale spremišni ormari i ladice. Ispod kreveta je stvoren prostor za radni stol te druženje s prijateljima, igru i ples - pojašnjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 07:48