Interes kupaca svakodnevno raste!

USPOREDILI SMO CIJENE STANOVA I KUĆA U HRVATSKOJ Kvadrat vile na moru i kuće od 100 m2 vrijedi isto!

Zbog pojačanog interesa potencijalnih kupaca i podizanja cijena došlo je do pojačanih aktivnosti, naročito duž Jadrana.

Iako smo od pravih ljetnih mjeseci kalendarski prilično udaljeni, kako se bliži turistička sezona, tako bilježimo blagi rast cijena nekretnina. Ni ova godine nije iznimka.

Dapače, već smo nekoliko puta pisali da nekretninski stručnjaci upozoravaju kako prodavatelji zbog najavljenih subvencija za stambene kredite lagano podižu cijene, a kad tome dodamo uobičajeno veći interes potencijalnih domaćih i stranih kupaca u rano proljeće i uoči ljeta, dolazimo do povećane aktivnosti na tržištu nekretnina u ovo doba godine, naročito duž Jadrana.

Budući da se brojni kupci dvoume između kuće i stana, ovaj smo tjedan istražili kako se kreću njihove cijene. Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, bez obzira je li riječ o cijeni kuće ili stana, gradovi poput Dubrovnika, Opatije i Splita u samom su vrhu.

DRASTIČNE RAZLIKE

Tako se tijekom veljače za kuće u Dubrovniku u prosjeku tražilo 3833 eura po kvadratu, što je porast na mjesečnoj i godišnjoj razini, pa se tako čini da je cijena kvadrata kuće u 12 mjeseci porasla za 69 eura. Cijene stanova u istom su se gradu, pak, popele na 3393 eura po kvadratu, što je 5,3 posto više nego mjesec prije, odnosno 9,7 posto više no lani u istom mjesecu.

Pretvorimo li postotke u novac, to znači da je u samo mjesec dana cijena stana u prosjeku porasla za čak 172 eura po kvadratu, a u godinu dana porasla je za 301 euro po kvadratu! Nije teško izračunati da je stan površine 50 kvadrata u Dubrovniku danas skuplji čak 15.050 eura nego prije samo 12 mjeseci.

Za tu razliku može se, primjerice, kupiti kuća komforne površine diljem Hrvatske. Naime, kuće veće od 100 kvadrata od početka godine oglašavaju se po cijeni od samo 15.000 eura, a takve se nekretnine mogu pronaći na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke ili Varaždinske županije.

U isto vrijeme u pojedinim gradovima oglašavaju se kuće kojima je toliko iznosila cijena samo jednog metra četvornog, a riječ je o luksuznim kućama na prestižnim lokacijama, primjerice, ekskluzivnim vilama u prvom redu uz more.

- Razlike u cijenama nekretnina na Jadranu i u unutrašnjosti doista mogu biti drastične, a kada se govori o niskim cijenama, prvo što većini padne na pamet su kuće koje se u Slavoniji prodaju za sitan novac. No, to područje nije izuzetak. I u brojnim drugim mjestima u unutrašnjosti mogu se pronaći iznimno jeftine kuće - kažu stručnjaci iz spomenutog oglasnika.

Primjerice, u Osijeku se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 605 eura, u Slavonskom Brodu 601, a u Sisku 552 eura po kvadratu. Još povoljniji je Bjelovar gdje se za kvadrat, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražio samo 481 euro, što je 1,7 posto više no mjesec ranije, ali 2,2 posto manje no lani u istom mjesecu.

POVOLJNI OGLASI

S druge strane, osječki stanovi prodavali su se po prosječnoj cijeni od 945 eura po kvadratu, oni u Slavonskom Brodu za 798 eura, u Sisku za 741, a u Bjelovaru za 778 eura po kvadratu.

Govorimo li o metropoli, za stanove se tijekom veljače tražilo 1656 eura po kvadratu, pa ispada da su u Zagrebu u mjesec dana poskupjeli za 13 eura po kvadratu, a u godinu dana za 43 eura po kvadratu.

Kuće, pak, gube na vrijednosti: oglašavane su po cijeni od 1243 eura po kvadratu, što je 0,6 posto manje na mjesečnoj razini i 0,2 posto manje na godišnjoj.

Vratimo li se opet na Jadran, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna tražena cijena kvadrata kuće u Opatiji je iznosila 2288 eura, što je 1,6 posto više nego mjesec prije, ali ujedno i 0,8 posto manje no lani.

Opatijski stanovi su skuplji, a prodavatelji za njih traže u prosjeku 2987 eura po kvadratu.

U Splitu su tijekom veljače cijene kuća bile 4,8 posto niže no lani u istom mjesecu, ali i 1,1 posto više no mjesec ranije, pa je cijena kvadrata iznosila 2064 eura. Splitski stanovi, pak, prodaju se za 2281 euro po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:02