Prvo higijena, a onda sve ostalo

Žao nam je, ali potpuno krivo punite perilicu posuđa!

 Joe Lingeman/KITCHEN
Prvo higijena, a onda sve ostalo i zato prestanite odmah raditi sljedeće stvari... Evo ako ispravno napuniti perilicu posuđa!

Malo je tema koje mogu dovesti do razmirica među cimerima i prijateljima, kao nesuglasica oko najboljeg načina punjenja perilice posuđa. Svatko ima svoj "sustav", za koji vjeruje da je nepogrešiv. Ali u stvarnosti, samo je jedan način ispravan prema riječima stručnjaka, piše HuffPost.com.

U nastavku saznajte kako usavršiti vještinu slaganja posuđa u perilici, da u konačnici sve bude čisto i neoštećeno.

Kako ispravno napuniti perilicu posuđa

Gornja polica: Čaše, šalice i male zdjele trebaju se nalaziti na vrhu, naopako. Ako je dno šalice ili posude blago zakrivljen, postavite ju nagnutu pod kutom kako ne bi došlo do skupljanja prljave vode.

Također, svi bi plastični predmeti trebali ići na gornji stalak, jer toplina dolazi s dna i može iskriviti plastiku.

Nadalje, osigurajte manje komade kako ne bi pali kroz praznine i potencijalno blokirali ruku stroja ili sletjeli na grijaći element.

Špatule, lopatice i druga veća pomagala trebaju biti polegnuti na najvišoj polici s vašim šalicama i tanjurima za kavu. Ako ih postavite uspravno i zalijepite za pribor za jelo, blokirat će vodeni sprej i spriječiti kvalitetno čišćenje drugih stvari.

Donji stalak: Tanjuri, velike zdjele, lonci i tave trebaju biti na dnu. Stavite najveće posuđe sa strane kako ne bi blokiralo raspršivač.

Držači: Stavite pribor za jelo tako da žlice i zupci vilica budu okrenuti prema gore. Izuzetak od ovog pravila su noževi koji bi trebali biti postavljeni prema dolje kako se ne biste porezali prilikom pražnjenja perilice.

Pazite na ove uobičajene pogreške

Pronalaženje mjesta gdje ćete staviti posuđe je prilično intuitivno, ali postoji mnogo nijansi na koje možete pripaziti kako bi sve bilo besprijekorno čisto. Ispod su neke uobičajene pogreške koje treba izbjegavati.

Pretrpavanje.

Lijepo od vas ako želite smanjiti potrošnju vode, ali znajte da pretrpan stroj posuđem znači da ćete na kraju morati dosta posuđa ponovo oprati sami. Gomilanje posuđa i slaganje jedno preko drugog uzrokuje "gniježđenje" i sprječava ravnomjerno pranje.

Smještaj velikih, ravnih predmeta u blizini vrata.

Ravne posude ili tanjuri trebaju biti postavljeni u stalke daleko od vrata, jer postavljanje blizu vrata može spriječiti da deterdžent dođe do drugog posuđa.

Postavljanje velikih lonaca i tava licem prema dolje.

Veliki predmeti trebaju biti postavljeni na bok, a ne licem prema dolje. Ovo je posebno važno za starije perilice posuđa koje nemaju gornju ruku za prskanje, jer bez obzira na to što lonac ili tava blokira donju ruku spreja, oni će djelovati kao štit, sprečavajući da voda prodre na gornji stalak.

Blokiranje ruke spreja.

To što sve stane u perilicu ne znači da je vaš posao završen. Neposredno prije nego što započnete ciklus, provjerite da li se ruka može okretati bez prepreka. Ako udari u tanjur ili pribor, pomaknite taj predmet prije nego što započnete ciklus, inače vaša perilica neće obaviti posao kako treba.

Slaganje posuđa u istom smjeru.

U većini perilica voda prska iz sredine perilice i zato je bitno da prljavi djelovi vaših tanjura (lica) budu usmjeren prema spreju. Na primjer, kad tanjure posložite okrenute desno, nekima blokirate puni pristup vodi. Umjesto toga, trebali biste ih okrenuti prema sredini kako bi bili izloženi spreju.

NAPOMENA: Ukoliko u vašoj perilici voda dolazi iz nekog drugog smjera, posuđe okrenite prema izvoru vode.
Ostavljanje hrane.

Možete staviti neisprano posuđe u perilicu, ali prije punjenja uklonite ostatke hrane. Previše ostataka hrane u perilici posuđa može dovesti do plijesni i posuđa koje ne izlazi čisto.

Čišćenje posuđa prije punjenja.

Iako biste trebali odstraniti komade hrane prije perilice, mnogi često pretjeraju. Ako je vaša perilica posuđa napravljena u proteklih 10 godina, nema potrebe da prethodno ispirete posuđe. Pred pranje je ozbiljan gubitak vremena, vode i topline. Pokušajte ukinuti pred pranje na neko vrijeme, iznenadit ćete se kad vidite račun za energiju.

Maria Siriano/KITCHEN

Predmeti koje nikad ne smijete stavljati u perilicu posuđa

Možda ćete biti u iskušenju da uštedite vrijeme i cijeli kuhinjski sudoper bacite u perilicu posuđa. Međutim, vruća voda i jak sapun mogu oštetiti neke predmete.

Lijevano željezo: Pranjem lijevanog željeza u perilici posuđa skidate zaštitni premaz i uzrokujete brže hrđanje posuđa.

Tave (non-stick): Iako na deklaracijama mnogi proizvođači tvrde da ih možete prati u perilici posuđa, sustavno izlaganje vrućoj vodi i deterdžentima će zasigurno ukloniti premaz. Najbolje je da ih operete ručno.

Delikatni komadi: Izbjegavajte umetanje bilo čega što bi se moglo lako razbiti, poput kristala ili porculana.

Fini metali i obrade: Određene sitnice poput srebra ili emajliranih predmeta smiju se prati samo ručno jer toplina i deterdženti mogu upropastiti završni sloj.

Drvena pomagala i daske za rezanje: Izbjegavajte stavljanje drvenih predmeta u perilicu posuđa. Drvo je porozno i ne može izdržati količinu vode kojom stroj za pranje posuđa čisti.

Oštri noževi: Svaki će vam kuhar reći da se oštri noževi moraju oprati ručno. U perilica su izloženi previše vodi i skraćuje im vijek trajanja.

Sve što nije sigurno za perilicu posuđa: Možda se čini očitim, ali uvijek provjerite oznake na posuđu kako biste bili sigurni da je za pranje u perilici. Neki predmeti, kao što je određena plastika, nisu.

Savjeti za maksimalno korištenje vaše perilice posuđa

Za kraj, održavajte perilicu posuđa kvalitetno i iskoristite njen puni potencijal uz pomoć ovih savjeta.

Redovito čistite perilicu posuđa.

Čak i ako operete posuđe i nečistoće prije pranja, čestice hrane, papirnati ručnici i drugi nakupljeni ostatci mogu dovesti do neugodnih mirisa i zaštopanih cijevi. Barem, jednom mjesečno posudu za deterdžent napunite octom i pustite da se izvrti prazna. Također biste trebali redovito provjeravati filtere i kutove u kojima se hrana redovito zaglavi.

Zagrijte vodu.

Da biste izbjegli punjenje stroja hladnom vodom, pokrenite u kuhinjskom sudoperu vruću vodu nekoliko minuta prije, kako bi grijana voda ušla u stroj. Također biste trebali provjeriti da li je vaš bojler postavljen na odgovarajuću temperaturu cca. 49 stupnjeva Celzija.

Organizirajte posuđe prema vrsti.

Kad stavljate pribor za jelo, svaki od držača organizirajte: vilicama, noževima i žlicama. Možda vam se čini banalnim, ali kad krenete pospremiti, ne ćete vjerovati koliko brže pospremanje teće kada je pribor već grupiran.

Joe Lingeman/Apartment Therapy

Perilice posuđa nisu samo za suđe.

Postoji nekoliko neobičnih predmeta, za sve koji možda ne znaju, koji mogu ući u perilicu posuđa. To uključuje: gumene igračke, rešetke za roštilj, police hladnjaka i gumene čizme za kišu.

Naslovna fotografija: Instagram @illistyle

Foto: www.wikihow.life, thekitchn.com, Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 14:17