projektni ured 4uha

Stan s dva dnevna boravka

Dupli kvadrati za dvostruko zadovoljstvo

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Ovaj šarmantni stan, smješten u samom centru Zagreba, odavna je zakoračio u svoje zrelije godine. Naš je zadatak bio simpatičnog starca koji broji 140 kvadrata pretvoriti u novi dom četveročlane obitelji. Želja i glavna misao vodilja klijenata je bila da u velikom prostoru dobiju stan koji će svakom članu obitelji omogućiti dovoljno privatnosti, ali istovremeno pružiti mogućnost za kvalitetna obiteljska druženja, što je rezultiralo prilično specifičnim projektom.




Srce stana čine dva prostora za dnevni boravak. Oni stvaraju tampon zonu između dječjeg spavaćeg trakta i roditeljske spavaće sobe, a istovremeno omogućuju veliku fleksibilnost u korištenju. Klijenti su procijenili da će djecu najlakše zadržati uz sebe ako im omoguće dovoljno prostora za privatnost. Veliki stan lako se pretvara u dva manja. U jednom trenu roditelji u „svom“ dnevnom prostoru mogu uživati u večeri s prijateljima, a djeca mogu bezbrižno igrati video igre sa svojim društvom, dok u drugom trenutku stan može biti otvoren i protočan prostor u kojem obitelj uživa u zajedničkom vremenu.




Želja za dovoljnom količinom privatnosti svakog člana obitelji naglašena je i tlocrtnom dispozicijom prostorija.

Prostrana kuhinja s prostorom za blagovanje i druženje ujedno predstavlja dnevnu boravak roditelja te vodi na jednoj strani vodi u njihovu spavaću sobu, dok se s druge strane ulazi u „drugi“ dnevni boravak, koji je istovremeno pretprostor dječjih soba. Na taj način „prvi“ dnevni boravak dijeli roditelje od djece, a „drugi“ dijeli dječje sobe, čime omogućuje djeci da se u određenom trenutku i oni sami odmore jedno od drugoga.

Istovremeno dva prostora za dnevni boravak tvore prozračan i otvoren prostor koji naprosto poziva na zajednička druženja.



Sinovi, kao i većina vršnjaka, vole igrati video igre, dok roditelji dio svojih poslovnih aktivnosti obavljaju od kuće, zbog čega smo radni stol, koji je obično mjesto na kojem se čovjek zadubi u neke svoje aktivnosti, pretvorili u radnu zonu unutar koje smo htjeli potaknuti da obitelj što više vremena provede zajedno, u radu i igri. Radni stolovi nalaze se u svim sobama te u oba dnevna boravka.


U današnjem svijetu provodimo jako puno vremena gledajući u ekrane. Bilo da radimo, igramo video igre, gledamo filmove, velik dio dana najčešće smo u virtualnom svijetu. Naša zagrebačka obitelj nije iznimka. Stoga su odlučili pružiti si priliku da barem dio virtualnih aktivnosti odrade u obiteljskom okruženju, a za poslove poput učenja, za koje je potrebna veća koncentracija, uvijek se mogu povući u svoje sobe i sjesti za svoje radne stolove.




Stan u kojem naša obitelj trenutno živi prošaran je raznim bojama. S vremenom, članovi obitelji jednostavno su se zasitili šarenila, te su u novom domu poželjeli imati nešto umjereniju paletu boja, koju će oplemeniti raznim detaljima. Na ovaj način izbjeći će „zasićenje“, jer u bilo kojem trenutku mogu promijeniti žuti jastuk na fotelji i dodati boje i uzorke kako bi jednog dana u stan unijeli novu dinamiku.

I dok se dio naših kolega već neko vrijeme brčka u moru, a srećom po njih, apartmani na moru najčešće nemaju adekvatne radne stolove za naše role papira i nacrte, kovčege prepune kompjutera i kablove, ostatak naše vesele arhitektonske družine Vam šalje veseli i poprilično topli pozdrav s Ribnjaka.

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:51