VINCENZO GRILLO
Beauty savjet

Pranje jednom tjedno nije dovoljno: Evo što sve utječe na zdravlje i izgled kose

Debata traje već desetljećima, a pravi odgovor ne postoji. Ipak, važno je znati koji faktori utječu na zdravlje i izgled kose.

Debata traje već desetljećima, a pravi odgovor ne postoji. Ipak, važno je znati koji faktori utječu na zdravlje i izgled kose.

Vječna je rasprava o tome koliko često treba prati kosu. Dok jedni tvrde da je dovoljno jednom tjedno, pod uvjetom da se koristi dobar šampon i kosi odgovara ta učestalost, drugi tvrde da rjeđe pranje suhe kose s godinama može dovesti do gubitka prirodne vlažnosti kose.

Prije nekoliko godina na društvenim mreža započeo je svojevrsni trend rijetkog pranja kose s uvjerenjem da je moguće "izdresirati" kosu da sama sebe čisti, odnosno da se smanji količina prirodnog ulja vlasišta. Dok su mnogi negodovali i s gađenjem komentirali izostanak čestog pranja kose, neki su ipak pokušali i čak u tome uspjeli. No o čemu je riječ? Može li se kosa zapravo priviknuti na velike promjene učestalosti pranja? Dok odgovor na to pitanje možda nikad neće biti potpuno jasan, nekoliko stvari vam može pomoći da učestalost pranja kose bolje prilagodite svojim potrebama.

image
LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

Stilistica Rosi Fernandez u razgovoru za Vogue objasnila je da nije preporučljivo prati kosu samo jednom tjedno jer se folikule začepe i ne dobivaju kisik što utječe na rast i zdravlje kose. U današnje vrijeme, kada smo sve svjesniji onečišćenja zraka moramo se zapitati je li naša kosa zapravo onoliko čista koliko se čini. Fernandez tvrdi kako kosa može izgledati čistom, ali onečišćenjem, sitnim oku nevidljivim česticama, znojem, duhanskim dimom - može postati zasićena.

Kada se kosa pere manje od dva puta tjedno, folikule se mogu začepiti i to može uzorkovati cijeli niz problema kao što su perutanje vlasišta, svrbež, osjetljivost, perut, čak i gubitak kose. Upravo je to razlog zbog kojeg je preporučljivo češće pranje guste ili suhe kose koju inače nemate potrebu često prati.

image
VINCENZO GRILLO

Učinci onečišćenja proučavali su se sredinom 90-ih godina i tada se pokazalo da se dim i zagađujući plinovi talože na kosi i vlasištu te uzrokuju upalne i iritativne reakcije koje u ekstremnim slučajevima mogu donijeti do povećanja gubitka kose.

Na kraju važno je istaknuti da i dalje ne postoji univerzalno pravilo pranja kose i ono nikada neće postojati, no važno je znati da zagađenje zraka u mjestu u kojem živite i vaš stil života, klima, vožnja automobila ili motora, bavljenje sportom i kvaliteta vode mogu imate velik utjecaj na zdravlje vlasišta.

Linker
26. travanj 2024 14:22