Suhi šampon

 SCHWARZKOPF
URADI SAM

Šampon za suho pranje možete i napraviti: Donosimo provjereni recept poznatog Instagram-frizera

Brzo rješenje koje spašava u nedostatku vremena, ali i volje, možete napraviti i sami kod kuće. Trebaju vam doslovce dvije stvari.

Brzo rješenje koje spašava u nedostatku vremena, ali i volje, možete napraviti i sami kod kuće. Trebaju vam doslovce dvije stvari.

Kada se suhi šampon prvi put pojavio na tržištu 1940-ih (!), bio je savršeno rješenje za kosu kojoj bi "dobro došlo pranje, ali ne još". S par poteza suhog šampona u spreju mogli ste osvježiti svoj styling, bez da ste morali smočiti kosu. To je doslovce jedini proizvod čija je funkcija apsorbirati višak masnoće s vlasišta i time produžiti trajnost vaše frizure između pranja, a usput i malo "renovirati frizuru". Tako je suhi šampon postao jednako važan za oblikovanje kao i za čistoću kose.

Frizer i zvijezda društvenih mreža sa 747 tisuća pratitelja Matt Newman nedavno je na Instagramu objavio video u kojem tvrdi da mu doslovno trebaju samo dvije stvari kako bi napravio sâm svoj suhi šampon za kosu kod kuće. No, koliko je ova kućna verzija suhog pranja kose učinkovita? Da li uopće funkcionira?

image

Funkcija suhog šampona je apsorbirati višak masnoće s vlasišta i time produžiti trajnost vaše frizure između pranja

UNSPLASH

Danas se društvenim mrežama širi nekoliko specifičnih recepata. Prvi sastojak je naravno puder, ali svakako onaj koji ne sadrži talk, već prirodni sastojak kao što su rižin škrob, brašno tapioke ili kukuruzno brašno. Dobri primjeri na hrvatskom tržištu su Dr. Hauschka Silk Body Powder s rižinim škrobom i PlanT Baby Powder na bazi brašna tapioke. Instagram-frizer Matt Newman, pak, tvrdi da je najbolji recept onaj s takozvanim "Aru-prahom" kao što je na primjer Nutrigold Aru-prah čija je cijena svega 4 € i koji se dobiva iz korijena tropske biljke "Maranta Arundinacea" ili indijske marante te jedne vrećice nekog prirodnog čaja čiji miris volite. Newman voli lavandu za koju tvrdi da miriše osvježavajuće u kosi pa možete koristiti, na primjer, dmBio Čaj – lavanda i verbena koja će vas za 20 vrećica stajati 2,24 €.

image

Nutrigold Aru-prah, 4€

TVORNICA ZDRAVE HRANE

Posljednji dio jednadžbe nije sastojak, već alat: vrsta raspršivača koji će nanijeti prah u finoj maglici. Jer, uobičajeni sprej koji nije po pritiskom će raspršiti prah previše koncentrirano na usko područje što rezultira time da dobijemo onaj vidljivi nanos pudera na kosi, što naravno ne želimo. U ovom slučaju to je sprej koji se koristi u brijačnicama za raspršivanje pudera na vrat nakon šišanja ili brijanja, a možete ga nabaviti u trgovinama koje inače prodaju opremu za frizere ili brijače i stajat će vas oko 8 €.

image

Powder Spray Bottle, oko 8€ u trgovinama frizerske opreme

PROMO

Bilo da se odlučite igrati s ovim receptima, suhi šampon uvijek je dobra ideja koju možete imati pri ruci, bilo da ste ga napravili sami kod kuće, ili jednostavno kupili gotovi proizvod poput Batiste čija je cijena 4,63 €.

Linker
28. travanj 2024 05:11