EUGENIO MARONGIU/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA
HIT DESTINACIJA

Vodimo vas u eurovizijsku prijestolnicu: Proljeće je najbolje za putovanje u Skandinaviju koja se sada budi

Zagrepčanin Nikola Brzak, autor travel bloga "Brzi putopis", donosi kratki vodič kroz švedski grad Malmö, gdje je rođen i legendarni nogometaš Zlatan Ibrahimović.

Zagrepčanin Nikola Brzak, autor travel bloga "Brzi putopis", donosi kratki vodič kroz švedski grad Malmö, gdje je rođen i legendarni nogometaš Zlatan Ibrahimović.

Jeste li znali da Malmö nije prvi put domaćin Eurovizije? Bio je to i 1992. i 2013. Smješten na krajnjem jugu Švedske - a morskim tjesnacem te istoimenim mostom Øresund povezan s Kopenhagenom - Malmö je odličan izbor za vikend putovanje. Dva - tri dana su vam, naime, sasvim dovoljna za obilazak. Ryanair ima direktne letove iz Zagreba pa povratnu kartu možete kupiti već za 30 eura - pod uvjetom da od prtaljage imate samo ruksak. Od aerodroma do centra grada, to jest željezničkog kolodvora, lako se dođe autobusom prijevoznika Flygbussarna za oko 12 eura.

image

Nikola voli city break destinacije poput Malmöa

PRIVATNI ALBUM

S obzirom na to da je više od polovice stanovništva stranog podrijetla, Malmö je jedan od najmultikulturalnijih gradova u Švedskoj. Ondje je, naime, rođena i nogometna legenda Zlatan Ibrahimović. Ima i bogatu povijest, nekad je bio važna trgovačka luka i utvrda, a danas je Malmö moderan i dinamičan grad.

image

Jedan od simbola grada je neboder Turning Torso

PRIVATNI ALBUM

Prošećite se centrom te posjetite dvorac Malmö iz 16. stoljeća, jedan od najstarijih i najočuvanijih u Švedskoj. Pokraj dvorca su predivni Dvorski park (Slottsparken) i Kraljev perivoj (Kungsparken) s cvjetnim vrtovima, jezerima i vjetrenjačom. Savršeno su mjesto za proljetnu šetnju, opuštanje i bijeg od gradske vreve. U središtu grada su i lijepi trgovi - Lilla Torg i Stortorget. Vrijedi vidjeti i katedralu sv. Petra.

image

U Malmöu je rođendan legendarni nogometaš Zlatan Ibrahimović

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Nakon šetnje centrom uputite se do obale Baltičkog mora, odakle se pruža predivan pogled na most koji spaja Švedsku i Dansku. Posjetite marinu Malmö i Turning Torso, zgradu u obliku spiralne kule, ujedno i najvišu te najprepoznatljiviju u Skandinaviji. Malmö nudi i brojne druge atrakcije poput Botaničkog vrta, parka Folkets te Švedskog nacionalnog parka.

image

Trg Lilla Torg ima mnogo restorana i barova

PRIVATNI ALBUM

Šteta je ne posjetiti dvadesetak kilometara udaljen gradić Lund, do kojeg se može doći vlakom za petnaestak minuta. Cijena povratne karte je oko 11 eura. Lund nije velik, tako da vam je jedan dan i više nego dovoljan za laganu šetnju njegovim središtem. Posjetite trg Clemenstorget, Grand Hotel, Kraljevu kuću te se prošećite parkom Lundagard. Ulicom Bredgatan možete doći do crkve Svih Svetih.

image

Obližnji gradić Lund ima predivne parkove s magnolijama

PRIVATNI ALBUM

Najbolje je putovati baš u ovo doba, jer Skandinavija počinje oživljavati nakon zimskog perioda. Dok je kod nas magnolija već ocvala, ondje je u punom cvatu.

image

Grand Hotel u Lundu

PRIVATNI ALBUM

Cijene su znatno više nego kod nas, pa tako i u restoranima. Želite li uštedjeti, alternativa su trgovine s hranom jer su cijene pristupačnije. Službena valuta je švedska kruna, a vrijednost 1 eura je oko 11,60 švedskih kruna. Gotovina vam zapravo ni ne treba jer se sve plaća karticama.

Linker
13. svibanj 2024 19:06