KOMENTAR GLOBUSA

U SDP-u BI SE UBRZO OPET MOGLE MIJEŠATI KARTE Nastavi li Bernardić slobodan pad, u velikom bi se stilu u sam vrh stranke mogao vratiti jedan 'bivši'

Zvonimiru Mršiću otvara se mogućnost povratka na političku scenu, i to u velikom stilu. U svibnju su lokalni izbori i u Podravini, a on nakon smjene u Podravci ima aureolu političke žrtve
 Goran Mehkek / CROPIX

U dogovoru s premijerom Milanovićem zaključio sam da je najbolje rješenje da budem u Podravci, a ne u Vladi, rekao je Zvonimir Mršić u razgovoru za Globus prije točno pet godina. Tada se, naime, očekivalo da taj perspektivni SDP-ov političar preuzme neki važni resor u novoj Vladi. On je odlučio vratiti se doma. Kao i svakom Podravcu, i Mršiću je Podravka bila i ostala sve i prije svega. Ostao je u Koprivnici punih pet godina. Sada je već bivši. Na čelo Podravke došao je političkom odlukom pa je bilo logično da političkom odlukom i ode.

Zato sada zvuče smiješno riječi koprivničkih političara kako Plenkovićeva Vlada razara Podravku i zaustavlja jedan uspješan projekt. Po svemu sudeći, Mršić jest bio uspješan menadžer. Ponovno je digao tu kompaniju na noge nakon vrlo neugodne i zamalo kobne afere Spice. A to je malo tko očekivao.

Mršić je dotada bio samo uspješni gradonačelnik male Koprivnice, saborski zastupnik i SDP-ov političar iz mlađe garde. Svi mi koji smo prije pet godina pisali kako on nema ni formalnog obrazovanja ni iskustva za vođenje jedne tako velike tvrtke, nismo bili u pravu. Sadistički smo podsjećali da je Mršić diplomirao samo ONO i DSZ (Fakultet Općenarodne obrane i društvene samozaštite) i prozivali Milanovića za nedosljednost i političko kadroviranje u gospodarstvu.

- Zoran Milanović i Zvonimir Mršić na sebe su sada preuzeli veliku odgovornost. Politika (nacionalna, ali i lokalna) opet je stavila šapu na zlatnu koku - napisao sam tada u uvodniku Večernjakova Obzora. Milanović je u to vrijeme, baš kao što to danas trube Plenković i Petrov, najavljivao depolitizaciju javnih i državnih poduzeća.

Pokazalo se da je skepsa, premda razumljiva, bila neopravdana. Podravka je 2016. udvostručila dobit u odnosu na godinu ranije. Mršić nas je sve razuvjerio. Mada i danas ima onih koji dovode u pitanje njegove rezultate, prevladava mišljenje da je Mršić bio najuspješniji direktor Podravke u posljednjih 25 godina.

Novi šef Podravke Marin Pucar imao je posve drugačiju karijeru. Već je bio član te iste uprave kojoj je sada na čelu. U Podravci je radio desetak godina. Sudjelovao je u njezinu spašavanju prije šest godina, a poslije je uspješno vodio Zvečevo. Ekonomist je i menadžer s iskustvom. Završio je doktorski studij na temu upravljanja brendovima. Sve govori da je Goran Marić odlučio dobro kad ga je progurao na to mjesto. Ali isto tako ostaje činjenica da je postavljen političkom odlukom. Stručna javnost i mediji mu daju podršku. Možemo se samo nadati da nismo opet pogriješili.

Zvonimir Mršić navodno još nije odlučio hoće li ostati u svijetu biznisa ili će se vratiti u politiku. On trenutno nema nikakvu funkciju u SDP-u, ali mnogi bi ga tamo rado vidjeli u samom vrhu stranke. U dva posljednja izborna ciklusa spominjali su ga kao kandidata za predsjednika stranke i Milanovićeva nasljednika s očiglednim premijerskim potencijalom. Slovio je za 'najopasnijeg protivnika Plenkoviću što ga SDP može ponuditi'. Oba puta odbijao je ponude. Pomalo autistično, vjerovao je i nadao se da bi nekako mogao opstati i nastaviti svoj 'projekt Podravka'. Sada kad je lupio glavom o zid mora razmisliti što i kako dalje. Ako se odluči za povratak u politiku, što bi bilo posve logično, morao bi krenuti ispočetka.

Iako su sada na čelu stranke njegovi politički prijatelji, Zlatko Komadina i Rajko Ostojić koji su, nakon što ih je on odbio, pomogli Davoru Bernardiću da postane predsjednik SDP-a, za Mršića itekako ima prostora. Rejting stranka ubrzano tone (postoji li i u politici rejting smeće?) i on može mirno stajati po strani i samo čekati. Ako se na lokalnim izborima dogodi ono što svi očekuju, da SDP doživi poraz i ako mu podrška padne ispod 15 posto, moglo bi se dogoditi novo miješanje karata u vrhu stranke.

Međutim, Mršiću se već sada otvara mogućnost povratka na scenu i to u velikom stilu. U svibnju su lokalni izbori i u Koprivnici i u Podravini. On, nakon smjene ima aureolu političke žrtve. A Podravci ne vole kad na čelu njihove Podravke nije njihov Podravec.

Marin Pucar je Zadranin. Zato, ako tako odluči, ako se uključi u izbornu utrku već na ovim lokalnim izborima, Zvonimir Mršić može preko noći opet postati ili gradonačelnik Koprivnice ili župan Koprivničko-križevačke županije. Može se pretpostaviti da bi tek sada imao potpunu podršku birača, mada je ionako već nekoliko puta pobjeđivao na tim istim lokalnim izborima. Bio je gradonačelnik Koprivnice više od deset godina i to vrlo uspješan. Dakle, može se vratiti sam, ujahati u svoj grad i pomesti sve pred sobom. Zoro osvetnik. Pitanje je samo hoće li imati hrabrosti za takav potez.

Javnost s pravom za ovu smjenu u Podravci optužuje HDZ-ovu vlast. Razumljivo, očekuje se kazna na izborima.

- Žele poniziti Koprivnicu i Podravinu... Ovo je politički odstrel cijeloga kraja - grmi Mišel Jakšić, SDP-ov gradonačelnik Koprivnice. U tim okolnostima i oni koji do sada nisu bili skloni SDP-u mogli bi dati glas svom nepravedno smijenjenom Podravcu. U lokalnom SDP-u nitko ne bi imao ništa protiv Mršića. Ionako ga vode njegovi ljudi koje je sam postavio prije pet godina. Oni sigurno neće biti protiv još jedne sigurne izborne pobjede. Sve stranačke nomenklature vole pobjednike. Tako je i u SDP-u. Ako se nastavi Bernardićev slobodni pad, put Mršiću je potpun otvoren.

Može to biti jako kratak put od bivšeg do budućeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:03