MINI INTERVJU

Irena Žilić u petak ima koncert u Lisinskom: 'Kada ne nastupam radim u laboratoriju'

Irena Žilić
 Jure Živković / Jure Živković

Kantautorica Irena Žilić u petak, 20. svibnja, u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog promovirat će vinilno izdanje debitantskog albuma "Travelling".

Što je razlog takvog procvata ženske kantautorske scene u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina?

- Iskreno, smatram nepotrebnim razdvajati glazbenike na temelju spola ili žanra. Mislim da uvijek postoji određeni broj glazbenika koji imaju potencijal to postati i izvan svoja četiri zida, ali da su za to važna zainteresiranost publike, dostup­nost medija, društvenih mreža i projekata koji su velika potpora za takav korak. Meni je bio bitan Kantautorski festival u Močvari (u rujnu 2012., op. a.) gdje sam imala priliku nastupiti kao potpuno nepoznata i neformirana izvođačica.

Diplomirali ste biologiju, gdje radite? Uspijevate li uskladiti posao i nastupe?

- Tako je, radim u struci, u laboratoriju. Nekad je malo komplicirano sve uskladiti budući da angažman oko glazbe i nastupa zahtjeva dostupnost i vrijeme, koje je u mom slučaju ograničeno zbog redovnog posla, ali za sada je i dalje izvedivo.

Jedna ste od pokretačica internetskog glazbenog projekta Cukoo Sessions. Kakav je to projekt?

- Cuckoo Sessions je video-glazbeni projekt koji sam pokrenula prije četiri godine iz želje da se glazba ne-mainstream izvođača promovira na nešto drugačiji način i približi nešto široj publici. Nažalost, zbog drugih obaveza, morala sam zaustaviti projekt.

Koji su vaši glazbeni korijeni?

- Korijeni bi bili stvarno raznoliki, a trenutno najslušaniji favoriti su Chet Baker, Beach House, Tame Imapala i Poliça.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:06