MINI-INTERVJU

PAROV STELAR UOČI NASTUPA U DOMU SPORTOVA 'Zahvaljujući electroswingu imam mogućnost transportirati davno izgubljeno vrijeme u sadašnjost'

 Stefan Sappert / Wikipedia

Dva tjedna prije službenog izlaska novog albuma “The Burning Spider” u Domu sportova će 7. travnja nastupiti bend Parov Stelar, iza čijeg se naziva krije austrijski glazbenik Marcus Füreder.

Pjesma “Grandpa’s Groove” posveta je vašem djedu?

- Tako je, u mladosti sam puno putovao s djedom, a jako puno vremena provodili smo u kampovima na hrvatskoj obali. On je potaknuo moju ljubav prema moru, a pjesma je posveta prošlim vremenima i događajima koji nisu izblijedjeli i izgubili karizmu.

Smatra se da ste upravo vi izumili stil muzike electroswing. Što podrazumijevate pod tom vrstom glazbe?

- Uzimam dijelove starih pjesama u stilu charlestona ili swinga i miksam ih s elektronskom muzikom ili beatovima. Na taj način imam mogućnost transportirati davno izgubljeno vrijeme u sadašnjost a da pjesme ne zvuče “prašnjavo”.

Vaša supruga, umjetničkim imenom Lilja Blum, također je glazbenica, a surađivali ste i na vašem novom albumu?

- Ja to uvijek opisujem kao romantičnu borbu! Ali ništa vas ne može više povezati s partnerom nego da zajedno stvarate umjetnost ili glazbu, jer to se radi sa srcem, iskreno i sa strašću. Naravno, uvijek se dogode situacije u kojima se testiraju vlastiti ego i druge osjetljivosti, ali mi oboje trebamo taj izazov. K tome je moja žena moja najvažnija kritičarka, a jedino takav iskren i direktan način razmišljanja pomaže da napreduješ.

Što možemo očekivati na koncertu u Zagrebu?

- Imamo puno novih pjesama, a kompletna scenografija i vizualizacije krajem prošle godine nanovo su inscenirane. Meni je važno da zabavljam ljude, a ne da ih glazbeno odgajam. Umjetnost i muzika trebaju biti zabavne i lijepe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36