ANTIFA

GLOBUS U TAJNOJ BAZI LJEVIČARSKE GERILE Mi smo borci za crvenu Hrvatsku

”Mi smo i pokret i organizacija i ilegalna organizacija. Mi smo dio europske i svjetske internacionale. Borimo se za socijalizam budućnosti. Pišemo proglase i križamo fašističke grafite. Jesmo li zbog toga ekstremisti? Naravno da nismo. Ekstremna je u Hrvatskoj samo desnica”
Grafiti u Bilicama
 Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA

Antifa Šibenik neregistrirana je grupa antifašističkih aktivista i simpatizera iz Šibensko-kninske županije. Odlučili smo se za konspirativno djelovanje jer ne želimo u žižu javnosti stavljati pojedince, nego naše ideje i akcije – tvrde Globusu članovi te ljevičarske organizacija čije je djelovanje u cijeloj Hrvatskoj obavijeno velom tajne, a u posljednje su vrijeme najaktivniji na području Šibenika, grada koji neki vole nazivati crvenim. Članovi Antife dobro paze da se ne otkrije njihov identitet, što im je bio i osnovni uvjet kad smo dogovarali razgovor. Donedavno su surađivali samo s lokalnim medijima i nijednom nisu bili etiketirani kao ekstremni, nego kao mladi antifašistički aktivisti koji žele promijeniti sliku grada i regije kao desničarske utvrde.

Smrt fašizmu

Pokret Antifa donedavno je bio gotovo anoniman, poznat samo zatvorenoj supkulturnoj ljevičarskoj zajednici. Šira javnosti o njima ne zna mnogo, no nekoliko događaja u protekli mjesec-dva izdiglo ih je na površinu. Dan nakon blagdana Velike Gospe na zgradi Sisačke biskupije osvanuo je natpis “Smrt fašizmu – sloboda narodu! Antifa Sisak”. Bila je to reakcija gerilaca Antife na propovijed biskupa Vlade Košića u kojoj je govorio o ”jugokomunističkom teroru”. Propovijed su nazvali “ustaškom promidžbom s oltara”.

U Bilicama pokraj Šibenika išarali su službene ploče u znak prosvjeda protiv otvorenje bespravno sagrađenog mola koji je dobio ime po ministru u vladi NDH Mili Budaku. U Dragama kod Pakoštana ljevičarski diverzanti – za koje Antifa tvrdi da nisu njezini pripadnici, ali ih pozdravlja - crvenom bojom poprskali su upravo postavljen spomenik Miru Barešiću, hrvatskom nacionalističkom “revolucionaru” koji je 1972. u Stockholmu ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića. Bojom je poliven i natpis Ulica Mile Budaka u Dragama. Velimir Bujanec odmah je objavio “tjeralicu” za počiniteljima, koje je nazvao “šibenskim banditima” i ponudio nagradu od 20.000 kuna za njihova imena. Desničarski mediji koji se njima i najviše bave, pripadnike Antife nazivaju teroristima, titoistima, komunistima, jugokomunistima i proklinju kao najgore i najopasnije državne i nacionalne neprijatelje.

Tekst u cijelosti pročitajte u novom broju Globusa koji se trenutno nalazi u prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:00