VELIKI GLOBUSOV INTERVJU

GVOZDEN FLEGO, NAJJAČI GLAS INTELEKTUALNE LJEVICE 'Pendrecima na studente? Sramota!'

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Ugledni filozof i političar, bivši ministar znanosti u Račanovoj Vladi, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u velikom razgovoru za novi broj Globusa analizira dramatičan sukob studenata i dekana te komentira skore izbore za novog predsjednika SDP-a.

“Na događanja na Filozofskom fakultetu gledam s tugom i sramom. Splet događaja se zapleo u gordijski čvor. U središnjoj ustanovi humanističkih disciplina, dakle govornih praksi, onemogućen je razgovor pa stoga i dogovor”, kaže Flego. “Barem bismo mi, koji se bavimo humanističkim disciplinama, trebali znati da svaka uporaba sile u javnom prostoru rađa protusilu. Osim ako se protusilu ne liječi pendrecima i suzavcem, prema recepturi Željka Glasnovića.”

“Dovođenje oružanih zaštitara da tobože štite fakultet od svojih studenata i profesora otvara pitanje tko je to fakultet ako nisu profesori i studenti”, dodaje Flego. “Ako je postojala istinska opasnost od terorizma, tada nastupaju specijalne jedinice, a ne zaštitari.”

Flego podsjeća da je Fakultetsko vijeće najviše stručno i upravno tijelo pa postupak smjene dekana, koji je to vijeće pokrenulo, treba što prije okončati. “Ne znam je li rektor odobrio zaštitare i oružje na fakultetu ali moj je dojam da Fakultetsko vijeće ne odobrava dekanove postupke”, kaže.

Među kandidatima za predsjednika SDP-a Tonina Piculu vidi kao najbolji izbor. “Smatram ga najkompetentnijim i najiskusnijim u političkom djelovanju, pa mu u vrsnosti ne vidim takmaca”, objasnio je Flego. “Obnašao je visoke dužnosti, popularan je i u narodu i među članovima SDP-a, tolerantan je...”

U razgovoru za Globus Gvozden Flego daje i usporedbu Ivicu Račana i Zorana Milanovića, uz napomenu da Milanovića smatra gubitnikom: “Ivica je okupljao ljude, Zoran ih je rastjerivao, Ivica je bio toploga pogleda, Zoran hladnog, Ivica je razgovarao s uvažavanjem, Zoran često s prezirom, Ivica je poticao kritiku, Zoran ju teško podnosi, Ivica je bio suzdržan i oprezan, Zoranu je jezik najčešće brži od pameti.”

Cijeli ekskluzivni intervju s Flegom pročitajte u novom broju Globusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:13