PRVI SE USPROTIVIO ŠEFU HDZ-a

HASANBEGOVIĆ EKSKLUZIVNO U GLOBUSU OTKRIVA PLANOVE 'Neću ni s Mostom ni s oporbom. Ali idem na sastanak sa svakim tko me pozove, pa i s Plenkovićem!'

 Neja Markičević / HANZA MEDIA

U samo dvije godine otkako je ušao u HDZ i visoku politiku dr. Zlatko Hasanbegović uspio je postati ikona desnice u Hrvatskoj. Tako misli on i njegovi suradnici. Hoće li na kraju biti samo još jedna politička zvijezda padalica, saznat će se vrlo brzo. Međutim, Hasanbegović, baš kao i Bruna Esih i general Željko Glasnović trebaju HDZ-u. Njihove saborske ruke zlata vrijede sada nakon što se Plenković riješio Mosta. I upravo je zato predsjednik HDZ-a vrlo mlako reagirao na prvu vijest da se njegov i inače neposlušni član predsjedništva HDZ-a i formalno odmetnuo od matice.

Nakon teških optužbi kojima je Hasanbegović na press konferenciji, organiziranoj u novom stožeru Brune Esih, zasuo Plenkovića osobno, ali i njegovu politiku, kao glasnogovornik vodstva stranke pred novinarima se pojavio drugi lider tzv. desne struje u HDZ-u, zamjenik predsjednika Milijan Brkić.

“Hasanbegović se razbacuje izrazima poput ‘kaljuža’, govori o ‘strateškom partnerstvu’ s Mostom, no ‘zaboravlja’ da je upravo on kao ministar i član Predsjedništva HDZ-a glasovao za rušenje Vlade HDZ-a i Mosta“, rekao je Brkić i dodao: “Zanimljivo je da baš oni koji su sad najglasniji protiv politike stranke podržavaju odluke na sjednicama Predsjedništva. Hasanbegović je bio i na zadnjoj sjednici Predsjedništva i podržao je odluku predsjednika Vlade da razriješi tri Mostova ministra. Tada mu to nije smetalo – sada ima naknadnu pamet.”

U razgovoru za Globus Zlatko Hasanbegović odgovara Milijanu Brkiću da na toj sjednici Predsjedništva nije bilo smisla otvarati raspravu o odluci koja je već bila donesena. “Sjednica Predsjedništva HDZ-a održana je kada je razlaz s Mostom već bio gotov. Plenković o tome nikoga nije obavijestio. Svoju odluku držao je u tajnosti. Razlaz s Mostom je bio potpun i bilo je bespredmetno o tome raspravljati”, kaže Hasanbegović.

Izvjesno je da će narednih dana doći do popuštanja tenzija između vrha HDZ-a i odmetnutog bivšeg ministra kulture. Na pitanje hoće li doći do sastanka i razgovora s premijerom koji je Andrej Plenković ovih dana najavljivao, Hasanbegović kaže: “Idem na sastanak sa svakim tko me pozove pa ću tako razgovarati i s Plenkovićem. U Saboru se neću pridružiti ni dosadašnjoj oporbi ni Mostu. Ne želim na sebe preuzeti odgovornost za pad Vlade i za nove izbore. A o novoj parlamentarnoj većini izjasnit ću se kada vidim tko će u njoj biti i tko su partneri.”

Hasanbegović kaže da još nije donio odluku o tome hoće li osnivati novu političku platformu ili će pratiti i čekati razvoj situacije u HDZ-u. Veliku koaliciju sigurno neće čekati skrštenih ruku jer za njega u njoj neće biti mjesta.

U HDZ-u najveći se strah širi oko toga da “sindrom Hasanbegović” ne digne na noge i “drugi ešalon” stranačkih nezadovoljnika.

“Ne vjerujem da bi se Hasanbegoviću još netko mogao pridružiti”, uvjeravao nas je potpredsjednik Sabora dr. Željko Reiner, koji kaže da se sve ovo što se sada događa može, ali i ne mora, reflektirati na većinu u Saboru. “O tome se može samo spekulirati, a sve će se vidjeti kada bude glasanje za nove ministre. Vidjet ćete da ćemo imati dovoljno ruku.”

Istog dana kad je Hasanbegović neobično oštro progovorio o Plenkoviću, još nam je nekoliko visokopozicioniranih članova stranke dalo naslutiti da podržavaju njegove riječi, možda ne sve, ali znatan dio da. Javno nisu htjeli istupiti, a na pitanje jesu li oni taj “drugi ešalon” nezadovoljnika, odgovor je glasio: “Mi samo postavljamo pitanja koja su posve logična i na njih očekujemo odgovore. A jedno od njih je i zašto smo baš u ovom času prekinuli suradnju s Mostom. Pobunjenici nismo.”

Svi kategorički tvrde da u ovom trenutku nema organizirane oporbe unutar HDZ-a koja bi bila usmjerena protiv Plenkovića. Sastavi li novu većinu i osigura kontinuitet Vlade, strasti će se brzo primiriti i stranački vrh bit će poslušan. Međutim, ne dođe li do toga, stvari bi se ipak mogle zakomplicirati...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:10