VELIKI INTERVJU SA ŠEFOM HNS-a

Ivan Vrdoljak ekskluzivno za novi Globus: Vučić vraća uslugu HDZ-u i Mostu

 Darko Tomaš / CROPIX

- Aleksandar Vučić sad vraća uslugu desničarima i radikalima u Hrvatskoj i pruža im priliku da retorikom nacionalizma i radikalizma dobiju što više glasova. Kada prođu izbori u Hrvatskoj, te sekunde će se Vučić i srpska politika stišati, tvrdi u velikom predizbornom intervjuu Globusu Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, kandidat na listi Narodne koalicije u 4. izbornoj jedinici.

To je njegov odgovor na pitanje zašto je ljetos, upravo nakon raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, planuo diplomatski sukob između Zagreba i Beograda i zašto se još ne smiruje.

- Prije izbora u Srbiji, tumači Vrdoljak, kada je Aleksandar Vučić bio u kampanji, Vlada HDZ-a i Mosta javno je rekla da nećemo dopustiti Srbiji otvaranje Poglavlja 22 i 23 u njihovim pregovorima o ulasku u Europsku uniju. Na taj su način pomogli Vučiću da nacionalnom retorikom i radikalizmom dobije još više glasova. Oni funkcioniraju po zakonu spojenih posuda. Srpski premijer Vučić vraća uslugu Mostu i HDZ-u. Oni imaju deal i to svaki put rade. To je radio i Sanader, govori Vrdoljak, uvjeren u svoju teoriju o tajnom sporazumu između hrvatskih konzervativaca i srpskih nacionalista.

U razgovoru s glavnim urednikom Globusa Zdravkom Milinovićem, šef HNS-a i jedan od čelnika Narodne koalicije izložio je svoj plan za novi četverogodišnji mandat u Banskim dvorima ako koalicija lijevoga centra pobijedi na izborima i sastavi Vladu. Otvoreno je najavio koje bi resore njegova stranka preuzela u drugoj Vladi premijera Zorana Milanovića:

- Znamo koje kadrove imamo i koje resore možemo najkvalitetnije pokriti. Jasno je kako je graditeljstvo neupitno, kao i vanjski poslovi i resor gospodarstva ili s gospodarstvom usko povezani resori. Potencijalno, možemo dati odlično rješenje i za Ministarstvo znanosti, nabraja Vrdoljak, a onda sasvim konkretno progovara o kadrovima:

- Vesna Pusić je, neosporno, najbolja ministrica vanjskih poslova koju smo imali i možemo imati. Kroz kampanju za mjesto glavnog tajnika UN-a napravila je veliki iskorak prema međunarodnim institucijama i to ova zemlja treba iskoristiti. Zato će, ako dobijemo priliku opet sastaviti Vladu, ona biti naša ministrica vanjskih poslova.

I Anki Mrak-Taritaš 'rezervirano' je mjesto u Vladi.

- Anka mi nije samo stranačka kolegica nego i prijatelj. Ponosan sam što je jedna od rijetkih osoba koja sa svojim rezultatima i ugledom u javnosti može HNS-u donijeti mandat više zahvaljujući preferencijalnim glasovima i zato je jedan od naših favorita. Nema sumnje da će biti ministrica i u našoj novoj Vladi, kaže Vrdoljak.

Ako nakon ovih izbora, kao i nakon lanjskih, formiranje Vlade opet bude ovisilo o trećem faktoru – Mostu, kakvu će strategiju primijeniti Narodna koalicija?

- Iskreno se nadam da do toga neće doći i da će Narodna koalicija dobiti priliku sama sastaviti Vladu. Možda bismo i mogli još jedanput sjesti s njima za stol, ali morat će pokazati bitno više zrelosti nego dosad. HNS neće biti dio demagoške i jeftine populističke politike i vlade. Dakle, još jedan razgovor eventualno da, više od toga - ako se ništa ne promijeni – ne, odlučno poručuje Vrdoljak i jetko dodaje:

- Glas za Most znači glas za treće izbore i tako ponovno i ponovno valjda sve dok Božo Petrov ne postane premijer. Dakle, svaki glas koji ode Mostu ne samo da ide HDZ-u, što je čak i manje bitno, nego vodi ka trećim izborima. Ljudi, nemojmo si to priuštiti!

Je li velika koalicija SDP-a i HDZ-a, sad kad mu je na čelu Andrej Plenković, moguća alternativa?

- Mislim da je dolazak Plenkovića na čelo HDZ-a veliki iskorak za tu stranku, smatra Vrdoljak, ali za ozbiljan posao koji ga čeka u HDZ-u treba mu puno više vremena od pola godine. Treba mu dati šansu da restrukturira HDZ, a to je najbolje raditi u opoziciji. Plenković, sigurno, u tih nekoliko godina može od HDZ-a napraviti modernu konzervativnu stranku. Tada ni velika koalicija nije nemoguća.

Ivan Vrdoljak kao ministar gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića četiri godine bavio se kompleksnim problemom Ine, kompanije zbog koje je proljetos, neizravno, pala Vlada HDZ-a i Mosta. Što misli o izjavi Zorana Milanovića da će, postane li premijer, 'pokušati vratiti Inu Hrvatskoj?' Postoji li mogućnost da Hrvatska od Mola otkupi dionice?

- Nije pravo pitanje jesmo li mi sposobni otkupiti Inu, nego želi li je MOL prodati. Osobno mislim da ne želi, procjenjuje Vrdoljak. Ali, pod određenim uvjetima ta bi se operacija mogla obaviti: - Ako zaista ne može doći do dogovora o novom modelu upravljanja i viziji razvoja Ine, bilo bi dobro da Hrvatska otkupi MOL-ov udio po realnim cijenama. Hrvatska je vlasnik 44 posto kompanije i u slučaju da se MOL odluči na prodaju trebali bismo kupiti 49 posto. Alternativa tome je da netko drugi kupi dionice MOL-a. Treća je opcija jedino jasan dogovor Hrvatske i MOL-a, smatra čelnik HNS-a.

Ivan Vrdoljak u intervjuu govori i o svojoj odluci da se dogodine kandidira za gradonačelnika Osijeka ako Narodna koalicija ne uspije na parlamentarnim izborima, komentira Milanovićeve sporne izjave sa sastanka s predstavnicima branitelja, najavljuje nastavak projekta bušenja Jadrana u potrazi za naftnim i plinskim rezervama...

NOVI BROJ GLOBUSA MOŽETE POTRAŽITI NA SVIM KIOSCIMA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:05