ANALIZA JELENE LOVRIĆ U GLOBUSU

JE LI NA POMOLU POVIJESNI PAKT HDZ-a I SDP-a PROTIV KERUMA Samo Opara može spasiti Plenkovića, ali za pobjedu u Splitu trebaju mu glasovi ljevice

S lijeva na desno: Željko Kerum, Davor Bernardić, Andrej Plenković, Andro Krstulović Opara
 HANZA MEDIA

Bitka svih bitaka – tako će u HDZ-u danas gotovo mitskim dimenzijama kvalificirati drugi krug izbora za gradonačelnika Splita. Ako njihov kandidat Andro Krstulović Opara za dva tjedna postane novi poteštat grada pod Marjanom, onda će se HDZ s punim pravom moći proglasiti pobjednikom lokalnih izbora. Osvajanje Splita ublažilo bi poraz i teško poniženje koje su vladajući doživjeli u Zagrebu. Andrej Plenković ujedno bi iskoračio iz prokletstva koje već godinama prati HDZ, a po kojem mu urbane sredine ostaju nedostupne, jer je redovito primoran zaustaviti se na periferiji velikih gradova. U Zagrebu je i Rijeci i ovoga puta potučen do nogu, u Osijeku će u drugi krug, ali bez pravih izgleda. Od četiri najveća grada realne šanse trenutno ima samo u Splitu. Na koncu možda najvažnije, Oparina pobjeda spašava HDZ od sramote da ga je notorni Željko Kerum, hodajući civilizacijski skandal, u borbi prsa u prsa složio na pod. Izgubi li, bit će to još jedan veliki poraz Andreja Plenkovića. Jer Opara pripada njegovom, umjerenom krilu stranke.

Izbijanje Keruma na prvo mjesto, s osvojenih 30 posto glasova, predstavlja veliko iznenađenje. Ne samo zato što su predizborne ankete sugerirale drugačiji poredak. Trenutno drugoplasirani Andro Krstulović Opara tvrdi da njegovih 26 posto potpore uopće nije loš ni razočaravajući rezultat, jer toliko u prvom krugu dosad nije uspio osvojiti još nijedan HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika. Problem je što se Kerumov uspon čini potpuno neobjašnjivim. Gotovo pa iracionalnim. Psihoanaliza njegovih birača, koliko je poznato, nije rađena, ali gotovo da bi se moglo govoriti o nekakvim mazohističkim sklonostima. Jer Kerum se u prvom mandatu, od 2009. do 2013., pokazao katastofalnim gradonačelnikom.

Šira ga javnost pamti kao razdrljenog i raspojasanog skorojevića, koji se proslavio lijepeći sam sebi fete pršuta na čelo. Njegova je politička retorika sirova, nacionalistička, ksenofobna, često psovačka. Njegov modus operandi na se, u se i za se. Sve koje ne razumije proglasit će urbanim jugoslavenima.

Razlika između Željka Keruma i Andre Krstulovića Opare vidljiva je na prvi pogled. Nije za to potrebno bistriti izborne programe. Dovoljno je pogledati biografije. Kerum je primitivizam pretvorio u svoj brend, Opara je školovan čovjek, diplomirani povjesničar umjetnosti, s iskustvom u diplomaciji. Za funkciju se gradonačelnika temeljito, mjesecima pripremao. Premda HDZ-ov kandidat, on ne pripada divljem krilu stranke, više je čovjek desnog centra. Po političkim uvjerenjima, mogao bi biti nešto kao splitska Angela Merkel, dok se Kerum voli hvaliti da je on bio hrvatski Trump i prije Donalda Trumpa.

Opara svakako nije u zaostatku koji bi bio nenadoknadiv. Jedno nedavno istraživanje najavljuje prilično uvjerljivu Oparinu pobjedu ako se u drugom krugu nađe zajedno s Kerumom. O tome kako će se fajt u Splitu na koncu završiti i tko će iz njega izaći kao pobjednik odlučit će birači stranaka ljevice, prije svega stranke Pametno Marijane Puljak, koja je osvojila nevjerojatnih više od petine glasova, ali i ona šaka jada koja je ostala od splitskog SDP-a.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:17