SIVA EMINENCIJA HDZ-a

'Karamarko nije imao talenta, a Plenković nema stranačke prakse'

 HANZA MEDIA

- Tomislav Karamarko nije uspio jer, jednostavno, nije imao talenta za posao koji je radio. Za vođenje velike stranke kao što je HDZ treba imati iskustva, sposobnosti i znanja u javnom nastupu i, na koncu, još i jako puno raditi, kaže u velikom, ekskluzivnom intervjuu Globusu dr. Ivić Pašalić.

Nekadašnji savjetnik predsjednika Franje Tuđmana i suosnivač HDZ-a, iz kojega je izbačen prije četrnaest godina, kad je izgubio bitku s Ivom Sanaderom, danas je jedan od najutjecajnijih hrvatskih konzervativaca, koji diskretno utječe i na odnose u svojoj bivšoj stranci.

Pašalić analizira zašto je HDZ s Karamarkom na čelu u četiri godine dospio u veliku idejnu, ideološku i kadrovsku krizu, pri čemu donedavnog predsjednika stranke proziva kao glavnog krivca ne samo za urušavanje stranke nego i za gubitak državne vlasti.

- Nema nikakve dvojbe da je Karamarko najodgovorniji. Učinio je neshvatljive pogreške. Vrhunac njegovih promašaja jest rušenje svoje Vlade. Ali, svi oko njega sve su znali i snose krivnju kao i on, oštro ocjenjuje Pašalić.

Za Milijana Brkića, bivšega najbližeg suradnika Tomislava Karamarka, ima tek nešto blaže riječi, ali smatra da i njegovu dosadašnju ulogu treba podvrgnuti kritičkoj raščlambi: - Nakon izbora treba detaljno analizirati poteze svih vodećih ljudi, uključivo i Milijana Brkića. On je bio ključ izbora Karamarka za predsjednika HDZ-a. Brkić se svojedobno pojavio kao jamac njegove vjerodostojnosti.

Ivić Pašalić misli da Andrej Plenković, jedini kandidat za novoga predsjednika HDZ-a, ima izvanredan liderski potencijal, no upozorava da taj obrazovani i umjereni konzervativac ima i određene slabosti koje mu mogu uvelike otežati upravljanje strankom: - On je pametan čovjek, ima potrebna znanja, ali, nažalost, nema stranačke prakse kao donositelj odluka.

Međutim, najslabiju točku kandidata za šefa HDZ-a vidi u njegovoj nedovoljno jasno iskazanoj odlučnosti da se potpuno posveti reformi stranke, bez razmišljanja o karijeri u Europskom parlamentu: - Ako Plenković jasno dade do znanja da mu Bruxelles nije rezervni položaj, onda ima šanse ostati na čelu HDZ-a i nakon parlamentarnih izbora, zaključuje Pašalić.

U intervjuu Ivić Pašalić analizira i uspon Zlatka Haanbegovića na desnom krilu stranke, strategiju Mosta da postane svojevrsna zamjena za HDZ, političke ambicije Tihomira Oreškovića, izglede za povratak Zorana Milanovića na vlast…

POGLEDAJTE I NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA KIOSCIMA MOŽETE PRONAĆI OD SRIJEDE:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:50