EKSKLUZIVNO

NOVI GLOBUS OTKRIVA: NIKAD DRAMATIČNIJIH 48 SATI ZA VLADU Kako je Andrej Plenković očitao lekciju pobunjenoj desnici i odbacio Zlatka Hasanbegovića

 Tomislav Krišto / CROPIX

Novi broj Globusa donosi nepoznate detalje o napetih 48 sati završnice formiranja nove hrvatske Vlade kada je mandatar Andrej Plenković odlučivao o zadnjim imenovanjima na ministarske dužnosti. Nikada u kratkoj povijesti demokracije u samostalnoj i nezavisnoj Hrvatskoj nije bilo tako napeto i neizvjesno sastavljanje Vlade. Križaljka se slagala u dramatičnoj atmosferi, a kabinet šefa stranke Andreja Plenkovića bio je kao bunker.

Ako je već nešto i bilo procurilo, ona vruća fotelja, ministra kulture, ostala je nepoznanicom sve do kraja. Još u ponedjeljak poslije podne na stranačkim se hodnicima uz ime Nine Obuljen Koržinek spominjala i Sunčana Glavak. Do mandatara je stiglo i pismo branitelja u kojem se iznose nove optužbe za navodne malverzacije u HAVC-u, a Nina Obuljen Koržinek je u međuvremenu otputovala na Maltu, gdje sudjeluje na jednoj međunarodnoj konferenciji. “Koliko znam, mandatar je definitivno obavijestio Hasanbegovića da neće biti u Vladi dva sata prije sjednice Predsjedništva”, rekao je Globusu jedan ugledni član stranke koji je ovih dana bio često u kabinetu Andreja Plenkovića.

Cijelog vikenda zvonili su mobiteli, lobiralo se, predlagalo, kombiniralo. Plenković je inzistirao da sve ide “u paketu”. “Puno je faktora bilo u igri, trebalo je skrojiti Vladu da u njoj budu i iskusni ljudi i mlađi koji se nisu okušali u politici, žene, ali i oni na koje Plenković ubuduće može računati kao na lojalne suradnike”, objasnio je za Globus jedan od najbližih suradnika mandatara Plenkovića.

“Hasanbegović se ponašao kao da je gospodar svemira”, kaže Globusov visoki izvor u HDZ-u. Čak je i Milijan Brkić, koji mu je prije davao podršku, odustao od toga, smatrajući da nije način da se tako ponaša dok novi mandatar bira svoj tim.

“Međutim, novo je vodstvo stranke sve vrijeme kontroliralo situaciju i bilo čvrsto uvjereno da bez obzira na odluku o Zlatku Hasanbegoviću nikakvih ozbiljnijih reakcija u stranci ne bi bilo”, rekli su za Globus utjecajni članovi HDZ-a, uz napomenu da Hasanbegovićeva prava snaga unutar HDZ-a nije takva da bi mogao podići na noge bilo koga, pogotovo ne kada novi kabinet počne s radom. “Tada će se svi okrenuti novim ministrima i na stare će zaboraviti”, dodali su. “Tako je uvijek u politici.”

NOVI BROJ GLOBUSA PRONAĐITE NA KIOSCIMA OD SRIJEDE, 18. LISTOPADA:

Globus/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:08