PREMIJEROV NAJTEŽI MANEVAR

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ NOVOG GLOBUSA: MARIĆ POSTAO VLADIN PROBLEM BR.1 'Njegovo spašavanje za Vladu bi moglo imati nesagledive posljedice'

Andrej Plenković i Zdravko Marić
 Hanza Media

Slučaj ministra financija Zdravka Marića postaje najveće opterećenje za hrvatsku Vladu i suradnju HDZ-a i Mosta. Iz nekoliko izvora Globusu je potvrđeno da je ministru sugerirano da se povuče kako bi olakšao poziciju i samom premijeru Andreju Plenkovića. Odgovora za sada nema. “Ostaje to otvoreno pitanje koje treba što prije riješiti. Situacija u vezi s Marićem mnogo je dramatičnija nego što se u javnosti čini”, rekao nam je dobar poznavatelj prilika u Banskim dvorima koji tvrdi da bi spašavanje “vojnika Marića”, bez obzira na to što je riječ o dosad uspješnom ministru, moglo imati nesagledive posljedice za odnose u Vladi.

Sve su opcije za sada otvorene, pa tako i ona da Zdravko Marić ostane u Vladi, ali nitko ne zna što bi nakon toga slijedilo. Naši sugovornici tvrde da bi u tom slučaju reakcija Mosta bila vrlo energična, a to onda ne isključuje ni mogućnost pucanja koalicije ili drastičnog kvarenja suradnje koja je do sada bila relativno dobra i harmonična. Sve se ovo događa u osjetljivo vrijeme prije lokalnih izbora, kada je vrlo nepopularno vući drastične poteze, ali Banske dvore čeka brza odluka.

“Vidite, Zdravko Marić i dalje sjedi u Ministarstvu, a Most šalje jasne signale što o njemu misli, prije svega u kontekstu Agrokora i vremena dok je tamo radio. Naravno i oko toga što je kao ministar financija poduzimao kada je već bilo posve jasno da Agrokor puca”, kaže naš sugovornik, objašnjavajući da u tom kontekstu treba primiti i izjave ministra Vlahe Orepića da je Agrokor ugrozio nacionalnu sigurnost i da netko mora odgovarati. Kazneno i politički. A nije teško “pročitati” da bi se ovo drugo moglo odnositi i na Marića.

“Svima je posve jasno da Vlada za odluku o ministru Zdravku Mariću više nema nekoliko tjedana, čak ni dana, i da je treba donijeti što prije. Nije isključeno da će se u Banskim dvorima odluka o ovoj vrućoj temi donijeti već u ovom tjednu”, kažu naši sugovornici koji pozorno prate razvoj događaja na relaciji Markov trg – Katančićeva ulica.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:14