GLOBUS NA ENFORCE TACU

REPORTAŽA SA SVJETSKOG SAJMA OPREME ZA POLICIJU BUDUĆNOSTI Izložbeni hit: dronovi koji 'love' ilegalce i zid koji zaustavlja teroriste samoubojice

Na ovogodišnjem “Enforce Tac”, glasovitom međunarodnom sajmu oružja i opreme za profesionalne policijske i sigurnosne službe, 214 izlagača predstavilo je tehnološka dostignuća koja će temeljito promijeniti strategije borbe protiv terorizma
 Dušan Miljuš / HANZA MEDIA, NÜRNBERGMESSE

Ilegalne migracije, terorizam, organizirani kriminal, osim što su sve veći sigurnosni i politički izazov suvremenom svijetu, za sobom povlače i sve unosnije poslove. Nije to samo biznis s prodajom oružja, nego prodaja sigurnosnog know-howa i opreme.

Jedan od najpoznatijih je “Enforce Tac”, koji nije klasični sajam, nego i konferencija. Ovogodišnji, šesti, održan je 1. i 2. ožujka uoči jednog od najvećih svjetskih sajmova opreme za lov, lovstvo, outdoor, policijske i zaštitarske opreme IWA od 3. do 6. ožujka ove godine u Nürnbergu. Namijenjen isključivo profesionalcima iz policijskih i sigurnosnih službi ovogodišnji Enforce Tac zabilježio je 40-postotni porast broja izlagača. Bilo je prisutno 214 izlagača (151 u 2016.), a posjetilo ga je 3810 sigurnjaka iz čitavog svijeta. Dnevna karta stajala je 35 eura, dvodnevna 49, dnevna parkirna karta devet eura. Doda li se tome da se smještaj za sajam tražio i u krugu od 50 kilometara, sporedni financijski efekti sigurno iznose i više stotina miljuna eura.

Praktisches Training
NuernbergMesse

Napadi na policiju

“Izazovi s kojima se suočavaju pripadnici sigurnosnih agencija i organizacija u stalnom su porastu. Terorističke skupine djeluju na međunarodnoj razini i ugrožavaju unutarnju sigurnost. U porastu je broj napada na policijske službenike. U međuvremenu su mnoge zemlje postale svjesne da svoje policijske snage moraju opremiti odgovarajućom opremom za sigurnosne izazove”, jasna je poruka organizatora sajma kojem je pokrovitelj bio Joachim Herrmann, bavarski ministar unutarnjih poslova, graditeljstva i prometa.

Messegeschehen
NuernbergMesse

Dronovi namijenjeni za sve rodove policije, za nadzor masovnih okupljanja, ali i za nadzor granice, koji mogu nositi termovizijsku optiku, sve više ulaze u uporabu policijskih snaga. I dok se upravo na ženevskom sajmu automobila prikazuju noviteti za masovna tržišta, u Nürnbergu su se prezentirala specijalna vozila za vojsku i policiju. Bijeli Toyotin Land Cruiser s oznakama UN-a vozili su pripadnici plavih kaciga i u Hrvatskoj. Traže ga teroristi, isilovci, ali za pripadnike mirovnih misija Toyota je izložila Land Cruiser čija će stakla izdržati rafalnu vatru, čiji će se ojačani krov zgužvati kod prevrtanja, no ne toliko da bi zgnječio vozača. Oklopljeni policijski džipovi sa specijalnim platformama, policijski helikopteri “napucani” termovizijskim i infracrvenim kamerama, jakim LED reflektorima koji će noć pretvoriti u dan, samo su neke od tehnoloških novotarija kojima će se nastojati presresti ilegalce pri pokušaju prelaska granica.

Dušan Miljuš / HANZA MEDIA

Testovi na poligonu

Antibalistički prsluci od kevlara, kacige, komunikacijska oprema i pribor također su dio izložbenog arsenala, a naglasak je ove godine bio na opremi za sprečavanje samoubilačkih napada kao što su razne prepreke, vozila za motrenje i oprema za detekciju eksploziva i metala.

Osim izložbenog dijela, za posjetitelje je bio organiziran i poseban poligon na kojem su mogli testirati pojedina oružja. Organizatori specijaliziranog sajma naglašavaju da, s obzirom na ograničeni pristup, stručnjaci imaju mogućnost u diskreciji vidjeti sva najnovija tehnološka dostignuća. No, sajam je ujedno i prilika za plasiranje vlastitih proizvoda jer 60 posto svih posjetitelja dolazi izvan Njemačke, pa je to prigoda i za predstavljanje vlastitih proizvoda i usluga. Zna to i 1515 izlagača na IWA-i, sajmu koji se nastavlja na Enforce Tac, koji također bilježi stalni rast izlagača i posjetitelja. Jedan od njih je i Branko Vidović, vlasnik tvrtke KKS Produkte GMBH iz Malscha kod Stuttgarta. Veći izložbeni prostor, monitor, dvojezični njemačko-engleski katalog, samo su neki od vidljivijih pomaka od lanjske IWA-e i 2016. godine kad je zbog napada na žene u Kölnu u novogodišnjoj noći njegov sprej suzavac postao vrlo tražena roba na njemačkom, ali i europskom tržištu. Potražnja je u međuvremenu pala i zbog velikih zaliha uvezenih sprejeva suzavaca iz Kine, ali Branko Vidović ima razloga za zadovoljstvo. Patentirao je specijalnu dozu spreja suzavca s osiguračem i nakon još nekoliko testiranja očekuje certifikate koji će mu otvoriti vrata svjetskog tržišta. U čemu je posebnost njegova spreja suzavca za pripadnike policijskih postrojbi pojašnjava:

“Njemački policajci rekli su mi da im se u masovnim prosvjedima događa da im otmu dozu sa sprejem, pa ga prosvjednik ima mogućnost upotrijebiti protiv policajaca. Razmišljao sam kako to spriječiti i konstruirali smo posebnu dozu koja ima osigurač i ako ga policajac izvuče, nema više opasnosti da će njegovo ‘oružje’ biti upotrijebljeno protiv njega. To sam patentirao. Već su mi se obratili predstavnici švicarske i francuske policije koji su zainteresirani za moj proizvod”, kaže Vidović. Dok smo razgovarali, posjetila ga je i predstavnica slovenske tvrtke koja je tražila posebnu narudžbu suzavca koju bi mogla ponuditi slovenskoj upravi za zatvorski sustav.

Dušan Miljuš / HANZA MEDIA

Pištolj s kamerom

Pucanje iza ugla, iznad zida a da se strijelac ne izlaže zvuči gotovo kao znanstvena fantastika, a kako to izgleda u praksi, potencijalnim je kupcima demonstrirao Micky Shoham, prodajni predstavnik izraelske tvrtke. Pištolj se montira na konstrukciju koja ima i okidač, gibljiva je i ima malu kameru koja projicira sliku na monitor. I omogućuje gađanje iza ugla, prepreka, preko zidova a da policajac ili specijalac ostane u zaklonu.

Koliko pak simulatori gađanja mogu biti od koristi u nastavi, znaju policijski instruktori. Osim što, poput videoigrica, sve više približavaju realnu situaciju, zvukovni i svjetlosni efekti u tome su najvjerniji. Ispred simulatora formirao se red, a jedna od posjetiteljica, njemačka policajka, “ubila” je sve virtualne otmičare.

Dušan Miljuš / HANZA MEDIA

Na popisu 1514 izlagača na ovogodišnjoj IWA-i nije bilo ni jedne hrvatske tvrtke. Nema HS Produkta iako su njihovi pištolji i puške prisutni na svjetskom tržištu, nema niti nijedne tvrtke koja proizvodi odore ili opremu za vojsku ili policiju. Ali Hrvatska je ipak prisutna jer neki svjetski poznati proizvođači imaju svoje pogone u Hrvatskoj ili su dio zajedničkog biznisa.

Obuća posebne namjene

Gian Luca Farinazzo menadžer je Lowe, njemačkog proizvođača obuće. Imaju gotovo stoljetnu tradiciju, jer obuću posebne namjene proizvode od 1923., a s ponosom ove godine ističu dvoje cipele koje imaju specijalne protuklizne slojeve na potplatu i cipele namijenjene pripadnicima padobranskih postrojbi. Farinazzo kaže da se gornji sloj obuće proizvodi u Hrvatskoj, a cijele cipele sastavljaju se u Njemačkoj.

Drugi veliki njemački proizvođač obuće za posebne namjene, Haix, u pogonima u Maloj Subotici proizvodi specijalnu obuću koju nose kineski vatrogasci. Posao je još 2009. pokrenuo njemački investitor. U malu međimursku općinu dosad je uložio 20 milijuna eura, u ožujku 2016. otvorio je i dva nova pogona, a investicija je bila vrijedna pet milijuna eura; kapacitet proizvodnje sa 6000 pari cipela na dan povećan je na 10.000. Proizvode iz Male Subotice plasiraju na sva svjetska tržišta, a osim vojnika, policajaca, lovaca, vatrogasaca i šumara njihove proizvode, kao i Loweove, sve više kupuje i građanstvo. I ovi, naizgled periferni, ali za policiju i vojsku bitni segmenti opremanja također bilježe porast, pa je tako Haix u 2016. ostvario 27-postotni porast.

Dušan Miljuš / HANZA MEDIA

S područja bivše države najzastupljeniji su Zavodi Crvena zastava sa svojim lovačkim i vojnopolicijskim programom. Duga tradicija proizvodnje i konkurentna cijena ističu se kao glavni adut u promomaterijalima.

Pripreme za Schengen

“Ja sam grafičar, tako da nisam najkompetentniji za stručna područja, ali ovaj lovački snajper s cijenom od oko 1000 eura privlačan je potencijalnim kupcima”, kaže mi Dejan Jevremić na štandu Crvene zastave. Jedan od zainteresiranih bio je i Tomaš Hodnik iz Slovenije, koji je na naše pitanje samo kratko odgovorio da je profesionalno na sajmu.

Hrvatska kao zemlja na balkanskoj ruti svih ilegalnih roba i ljudi samo je iz šengenskog instrumenta za opremanje policije dobila 120 milijuna eura koje je gotovo sve iskoristila za nabavu vozila, plovila i druge tehničke opreme za nadzor i zaštitu granice. Dio novca potrošen je na opremanje diplomatskih i konzularnih predstavništava. Nedavno su MUP-u isporučeni i kombiji za nadzor granice opremljeni termovizijom i sofisticiranim uređajima za provjeru dokumenata. No posao još nije gotov. Hrvatski ulazak u Schengen bit će prije svega politička odluka. Ali, koliko ćemo još trošiti na opremanje policije, ovisi o sigurnosnim rizicima. Kad je Jugoistok Europe posrijedi, oni će biti sve veći, a sigurnost će biti sve skuplja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:20