CIJENA PONUDE OBVEZNICA

Agrokor zaključio financijski aranžman od 700 milijuna eura

Koncern Agrokor Ivice Todorića objavio je danas da je odredio cijenu ponude svojih obveznica u iznosu od 325 milijuna eura i 300 milijuna američkih dolara novih neosiguranih obveznica s pravom prvenstva.

Interes ulagača, kako neslužbeno doznajemo, bio je iznimno velik pa je zato i značajno premašen planirani iznos izdavanja obveznica za čak 225 milijuna eura. Naime, Agrokor je krenuo u cijeli financijski aranžman s planom izdavanja obveznica u iznosu od 475 milijuna eura, a u konačnici je zaključio iznos izdanja na čak 700 milijuna eura.

Refinanciranje duga

Dobiveni novac iskoristit će za potrebe refinanciranja postojećeg duga. Obveznice će se izdati s dospijećem za sedam godina, odnosno sa 1. veljače 2020. godine. “Kamata će iznositi 9.125 posto godišnje za obveznice denominirane u eurima i 8.875 posto godišnje za obveznice denominirane u dolarima. Izdanje će biti neosigurano, garantirano od strane određenih kompanija članica Agrokora d.d. te imati pravo prvenstva”, priopćili su iz Agrokora.

Transakcija podliježe uobičajenim uvjetima zaključenja, a očekuje se da će se zaključiti 9. listopada ove godine.

Sredstva od ovog izdanja koristit će se zajedno s novcem u blagajni za otplatu postojećih zaduženja prema sindiciranom kreditu, klupskom zajmu te zajmovima EBRD-a, IFC-a i Credit Agricolea.

Novi ugovori

- Istovremeno s izdanjem ovih obveznica Agrokor je sklopio i novi financijski aranžman u iznosu od 150 milijuna eura s bankom BNP Paribas, J.P. Morgan i Zagrebačkom bankom - Unicredit Group - pojašnjavaju u Agrokoru.

Pohvala Moody’sa

Odmah nakon najave iz Agrokora o novom izdavanju obveznica reagirala je agencija za kreditne rejtinge Moody’s koja je cijeli posao ocijenila kreditno pozitivnim pa je Todorićev koncern zadržao važeći kreditni rejting B2.

Konačnu ocjenu, najavili su iz agencije, dat će nakon zaključenja transakcije i analize dokumentacije.

Inače, Agrokor je već izdao obveznice u travnju ove godine u iznosu od 300 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:17