SKUPILI SU 100 MILIJARDI

Apple OTKRIO što će napraviti s 45 milijardi dolara: Najveći dio će se potrošiti na isplatu dividendi dioničarima

Novci će se prvenstveno potrošiti na isplatu dividendi svim dioničarima, koja bi kvartalno trebala iznositi 2,65 dolara po dionici, dok će 10 milijardi dolara biti potrošeno na otkup vlastitih dionica
 Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

ZAGREB - Izvršni direktor Apple-a Tim Cook najavio je danas planove za trošenje dijela tvrtkinih ogromnih zaliha gotovine , koje su krajem prošle godine dosegle iznos of 97,6 milijardi dolara. Prema objavi, tvrtka će potrošiti pola tog iznosa, 45 milijardi dolara, u sljedeće tri godine, javlja BBC .

- Do sada smo koristili svoje rezerve gotovine za izvrsna ulaganja u svoje poslovanje kroz pojačanje istraživanja i razvoja, preuzimanja, otvaranja novih maloprodajnih centara, strateških predplaćanja i kapitalnih troškova u našem lancu opskrbe, te razvoj naše infrastrukture, rekao je Cook.

- Vidjeti ćete još toga u budućnosti. No, čak i sa novim investicijama, možemo sačuvati 'ratnu škrinju' za strateške prilike i imati dovoljno novaca za vođenje poslovanja. Stoga smo odlučili pokrenuti program isplate dividendi i otkupa dionica.

- Inovacija je najvažniji cilj za Apple, i to nećemo zaboraviti. Ove odluke neće na to imati nikakav utjecaj, objasnio je Cook.

Novci će se prvenstveno potrošiti na isplatu dividendi svim dioničarima, koja bi kvartalno trebala iznositi 2,65 dolara po dionici. Otprilike četvrtina ukupnog iznosa - 10 milijardi dolara - biti će potrošeno na otkup vlastitih dionica, kako bi budući programi ponude dionica radnicima imali manji utjecaj na rasipanje vlasničke strukture kompanije.

Financijski direktor Apple-a Peter Oppenheimer potvrdio je točan iznos planirane potrošnje - 45 milijardi dolara u prve tri godine novog programa .

- Vrlo smo sigurni u svoju budućnost i vidimo nevjerojatne mogućnosti ispred nas, rekao je Oppenheimer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:46