STRATEŠKI SAVEZ

Atlantic i Adris žele ući u Agrokor, prvi cilj Jamnica i Ledo. Mogući partneri mogli bi biti Podravka i mirovinski fondovi

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Atlantic i Adris zainteresirani su za zajednički ulazak u Agrokor. Potvrdu te intrigantne informacije redakcija Jutarnjeg lista dobila je od izvora bliskih vrhu hrvatskih kompanija.

Još nije moguće dobiti više detalja oko konkretnih namjera Atlantica i Adrisa, ali jasno je kako je već i sama vijest o tome da te dvije kompanije iniciraju osnivanje konzorcija koji će pokušati preuzeti dijelove koncerna Agrokor zasigurno jedna od najvažnijih poslovnih priča u suvremenoj povijesti hrvatskog biznisa.

Jutarnji, nadalje, doznaje da Atlantic i Adris pozivaju da im se u konzorciju koji bi preuzeo dijelove poslovanja Agrokora pridruže i druge hrvatske kompanije. Pozivnicu će sigurno dobiti hrvatski mirovinski fondovi jer Atlantic i Adris računaju s njihovim izuzetnim investicijskim potencijalom, ali i drugi velikani hrvatske prehrambene industrije. Drugim riječima, pozivnicu za zajednički ulazak u vlasničku strukturu dijela Agrokora sasvim sigurno dobit će koprivnička Podravka.

Osim pojedinačnih poslovnih interesa kao što su širenje poslovanja i rast zarade, zajednički interes članova novog konzorcija jest da značajni dijelovi koncerna Agrokor ostanu u dominantnom hrvatskom vlasništvu.

Kao glavne mete za preuzimanje Atlantic i Adris u startu su odredili Jamnicu i(ili) Ledo, ali nisu isključeni ni drugi pojedinačni ciljevi kao niti cjeloviti segmentni koncern Agrokor.

Prva ponuda

Ovo je prvi primjer stvaranja saveza domaćih kompanija ovakvog razmjera radi zajedničkih akvizicija te će biti izuzetno uzbudljivo pratiti procese strukturiranja novog konzorcija i njegove buduće ponude za kupovinu dijelova sustava Agrokor.

Prvu priliku za zajedničko davanja ponude za preuzimanje konzorcij će imati nakon usuglašavanja budućeg stalnog vijeća vjerovnika Agrokora. Tek nakon toga bit će donesene ključne odluke o pravcu dužničkog te posljedično vlasničkog restrukturiranja koncerna Agrokor, kao i natječaj za prodaju dijela imovine koncerna Agrokor.

S obzirom na to kako poluinformacije koje se mogu skupiti iz mjesečnih izvješća o poslovanju dijelova koncerna Agrokor, kombinirane s neslužbenim informacijama o mogućem ukupnom gubitku konzorcija u 2016. od oko 20 milijardi kuna, ukazuju da je financijsko stanje nekadašnjeg poslovnog imperija Ivice Todorića vrlo nezavidno, može se ujedno pretpostaviti da će stalno vjerovničko vijeće relativno brzo donijeti odluke o hitnoj prodaji dijelova vrlo vrijedne imovine. Teško je zamisliti žurno restrukturiranje uz neki drugačiji scenarij.

S obzirom na to da velike maloprodajne kompanije iz sustava Agrokor (Konzum, Tisak) imaju poprilično loše rezultate u sedam mjeseci odnosno negativnu zaradu (EBITDA) od -27 odnosno -37 milijuna kuna, vjerovnici će puno lakše prodati po atraktivnijim valuacijama kompanije iz Agrokorove grupe Prehrana, a koje pak redom bilježe solidne rezultate. Jamnica je tako u sedam mjeseci osigurala EBITDA od 194 milijuna kuna ili 23 posto, a Ledo od 157 milijuna kuna ili 24 posto.

Rezultati koncerna

Ukupno je Grupa Prehrana (tj. nekoliko odabranih kompanija tog segmenta) u prvih sedam mjeseci prema izvješću izvanrednog povjerenika realizirala zaradu od 757 milijuna kuna, ali to još uvijek neće biti dovoljno da poništi učinke povisoke negativne zarade maloprodaje i veleprodaje (-203 milijuna) kao ni skromne rezultate poljoprivrednog segmenta. Gruba aproksimacija na temelju tih podataka ukazuje, naime, da bi EBITDA na kraju godine mogla biti i niža od 250 milijuna eura, što, ponovimo, pak ukazuje da će vjerovnici uz brzo i agresivno restrukturiranje morati ići na hitni natječaj za prodaju dijelova Agrokora ili će se uz dramatično visoki otpis dijela potraživanja morati suočiti i s apsurdno dugim rokovima isplate preostalog Agrokorova duga.

Poznato je da su i Atlantic i Adris financijski stabilne kompanije s vrlo značajnim domaćim, regionalnim pa i internacionalnim iskustvom u svojem poslovanju te ili iz svojih prihoda ili uz financijsku polugu mogu osigurati relevantne iznose u ponudi za preuzimanje, ali je podjednako važno to što će kao domaći konzorcij biti puno jače fokusirani na konsolidiranje i razvoj poslovanja dijelova Agrokora u Hrvatskoj i regiji nego mogući strani igrači.

Domaći konzorcij valja računati s tim da će u utrci za najbolje dijelove Agrokora vjerojatno imati žestoku inozemnu konkurenciju. Nije tajna da je tijekom zadnjeg desetljeća za dijelove koncerna Todorić dobivao vrlo atraktivne ponude, ali ih je redom odbijao. Ustrajnost Todorića u tome da odbija strance maltene je prešla u legendu, pogotovo kad su bili u pitanju krunski dragulji, Jamnica i Ledo. U jednom trenutku ove godine Todorić je bez obzira na krupne financijske nevolje navodno od Coca-Cole za Jamnicu poprilično bahato tražio impresivnih 6 milijardi kuna ili, jednostavnije rečeno, oko 2 milijarde više nego se može pravdati kroz prosječne poslovne valuacije u europskoj industriji bezalkoholnih pića. Poznato je da je Todorić u više navrata odbijao i menadžere ogromnog Nestlea kad su željeli kupiti Ledo te se time hvalio.

Pravna bitka

Za vjerovati je da su čelni ljudi Atlantica odnosno Adrisa, Emil Tedeschi i Ante Vlahović, uz pomoć svojih timova detaljno raspravili i možebitnu pravnu zavrzlamu s imovinom koncerna Agrokor koju namjeravaju kupiti. Poznato je, s jedne strane, da su i Jamnica i Ledo premreženi jamstvima i kolateralima koje su izdavali za zaduženje krovne kompanije po nalogu Ivice Todorića i to do te mjere da su mnogi ugledni poduzetnici javno procjenjivali kako je zavrzlama takva da ju je nemoguće razmrsiti. Međutim, nagodba vjerovnika bi i na tu ‘nerješivu’ problematiku djelovala kao čarobni štapić.

Nešto je drugačija priča s problemima koji mogu nastati zbog već pokrenutih, ali i mogućih novih tužbi Sberbanka, kao i pojedinih zapadnih investitora. Neizvjesnost sudskih procesa može zabrinuti svakog investitora, pa tako i domaći konzorcij, ali tu bi se već radilo o pomalo iracionalnoj priči u kojoj ne može biti pobjednika jer i predstavnici novog domaćeg konzorcija imaju vrlo zanimljive kolaterale na imovine dijelova Agrokora kojih se sigurno u tom slučaju neće odreći.

Može se procijeniti da ćemo na vremenskom horizontu do 6 mjeseci do godine dana znati kakve su šanse da dobijemo tri A kompaniju (Atlantic, Adris, Agrokor), a stvar je budućnosti i nade da će jednog dana steći AAA rejting.

Atlantic grupa

Najveći dioničar: Emil Tedeschi 50,2 posto

Ukupni prihodi za prvih šest mjeseci: 2,52 milijarde kuna

Portfelj biznisa:

11 operativnih kompanija u Hrvatskoj

Atlantic u Sloveniji - Droga Kolinska i distributer Atlantic Trade

Atlantic Brands u Austriji

Atlantic Multipower Germany u Njemačkoj, a ima podružnice u Italiji, Engleskoj i Španjolskoj

u Bosni i Hercegovini - Argeta, Grand Prom

u Srbiji - Soko Štark, Grand Prom, Foodland te distributer Atlantic Brands

u Crnoj Gori - Soko Štark Podgorica

u Makedoniji - Atlantic Trade Skopje, Droga Kolinska

u Rusiji - Atlantic Brands i predstavništva Atlantic Grupe te Droge Kolinske

Zemlje u kojima posluju: izvoze na 40 tržišta diljem svijeta (najvažnije su Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Rusija)

Adris grupa

Najveći dioničar: Ante Vlahović 13,39 posto

Ukupni prihodi za prvih šest mjeseci: 2,54 milijarde kuna

Portfelj biznisa:

Maistra, Adria Resort, Cromaris, Croatia osiguranje i Abilia

Zemlje u kojima posluju: Hrvatska, Bugarska, Italija, Srbija, BiH, Makedonija i Slovenija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:11