NAJVEĆA NAGODBA ZBOG PRANJA NOVCA

Banka HSBC mora američkim vlastima isplatiti 1,9 milijardi dolara!

 AP Photo/Vincent Yu

Najveća britanska banka HSBC sa sjedištem Londonu mora američkim vlastima kao odštetu zbog pranja novca isplatiti oko 1,9 milijardi dolara (1,5 milijardi eura), što je najveća svota dosad koja se mora isplatiti u sklopu nagodbe.

Naime, britanska banka optužena je da je potpomagala pri pranju novca državama koje se nalaze pod američkim sankcijama. Dopuštala je klijentima povezanima s meksičkim narko-kartelima, Al-Qa'idom i državama poput Irana, Sjeverne Koreje i Burme da vrše novčane transakcije diljem svijeta uz minimalni nadzor.

Uslijedila je istraga američkog Senata. Iz banke su priznali kako su loše kontrolirali pranje novca te su se ispričali, pa je uslijedila nagodba.

- Prihvaćamo odgovornost za pogreške koje smo učinili - kazao je izvršni direktor HSBC-a, Stuart Gulliver te dodao da su potrošili milijune na poboljšavanje sistema koji bi spriječavao pranje novca.

Konačni dogovor između HSBC-a i američkog državnog odvjetništva glasio je da banka za kaznu mora isplatiti 1,5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:12