PRVA SJEDNICA SAVJETA HNB-a POD VODSTVOM BORISA VUJČIĆA

Devizne rezerve ove godine porasle za 440 milijuna eura

Krajem lipnja međunarodne su rezerve iznosile 11,6 milijardi eura, što je za 440 milijuna eura više nego na kraju prošle godine.

Savjet Hrvatske narodne banke, kojim je prvi put predsjedao novi guverner Boris Vujčić , pozabavio se “najnovijim pokazateljima o novčanim i gospodarskim kretanjima, izvješćem o financijskom poslovanju središnje banke u prvom ovogodišnjem polugodištu te izvješćem o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju ove godine.

U priopćenju objavljenom nakon sjednice Savjeta, HNB ne daje podrobnije informacije o tim temama, tek nešto više o upravljanju međunarodnim pričuvama. Krajem lipnja međunarodne su rezerve iznosile 11,6 milijardi eura, što je za 440 milijuna eura više nego na kraju prošle godine. Pritom je neto vrijednost međunarodnih pričuva iznosila 10,4 milijarde eura, 399 milijuna eura više nego u prosincu prošle godine.

Na Savjetu je istaknuto “da se u upravljanju pričuvama i dalje vodi računa prvenstveno o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, u vrlo složenim i teško predvidljivim uvjetima na međunarodnim financijskim tržištima”.

Najveći rast deviznih rezervi, kako su nedavno kazali analitičari RBA, zabilježen je u travnju. To je najvjerojatnije rezultat kupoprodajnih aktivnosti između HNB-a i Ministarstva financija, nakon što je država izdala obveznice u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. Time je nadoknađeno smanjenje pričuva zbog četiri devizne intervencije HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:53