Novi vlasnici brenda Park Plaza

GLOBALNI IGRAČI S LISTE FORTUNE 500 Kako su Kinezi preko Arenaturista ušli i u hrvatski hotelski biznis

Arenaturistov Park Plaza Histria u Puli
 Danijel Bartolić / Hanza Media

Nakon što je kineska turistička kompanija HNA Tourism Group dovršila kupnju Carlson Hotela i 51,3 posto udjela u Rezidor Hotel Group, i Hrvati imaju razloga pomno proučiti ovu akviziciju s obzirom na to da su Kinezi njome praktički na mala vrata ušli u hrvatski turizam.

Veza jest pomalo komplicirana, ali nije ju nemoguće shvatiti.

Dakle, HNA Tourism Group 9. prosinca ove godine službeno je dovršio akviziciju Carlsona i postao većinski vlasnik Rezidor grupacije, a kako je Carlson Rezidor većinski vlasnik hotelskog brenda pod kojim posluje Arenaturist, jasno je da su Kinezi ovim vrijednim poslom stupili i na hrvatsko tržište pa će se vidjeti kako će se ono odraziti na daljnje turističke rezultate.

Riječ je o brendu Park Plaza, koji je 2000. godine postao vlasništvo Carlson Rezidora, a sada i kineskih investitora.

Da ne bude zablude, Kinezi nisu kupili domaće nekretnine, niti su fizički ušli na hrvatsko tržište, ali već i samo vlasništvo nad hotelskim brendom pod kojim posluje jedna od važnijih domaćih turističkih kompanija ukazuje na snagu i potencijal domaćeg turizma.

Prošlog tjedna, Arenaturist je najavilo da kupuje dva hotela u Njemačkoj vrijedna 54,5 milijuna eura - Art’otel Cologne i Art’otel Berlin Kud’amm - što je pak u skladu sa strateškim namjerama da postane vodeća hotelska kompanija srednje i istočne Europe.

Ostaje nam vidjeti koliko će joj u tome pomoći Kinezi s obzirom na to da je HNA grupacija lani ostvarila prihod veći od 100 milijardi juana poslujući u sektorima avijacije, turizma, nekretnina, financijskih usluga, a ove je godine na listi Fortune Global 500 izlistana kao 353. na svijetu.

Dioničar Arenaturista Nenad Bakić za Jutarnji je pojasnio važnost ove akvizicije za turizam, ali i Arenaturist kao kompaniju.

- Turizam ima dvije dimenzije: vlasništvo nekretnine i upravljanje, odnosno uslugu. Drugi dio jednako je važan kao i prvi, i zapravo je nositelj razvoja. Ogromni HNA nedavno je kupio i 25 posto vlasništva u Hiltonu. O značaju te akvizicije i sam je CEO Carlson Rezidora rekao da se globalni, širok i rastući portfelj HNA u putovanjima, uključujući i aviokompaniju, odlično uklapa u njihovu želju da imaju najjaču i najuzbudljiviju globalnu platformu za poslovanje. To se, naravno, odnosi i na brend Park Plaza, kojim će ovdje i u nekim drugim zemljama upravljati upravo Arenaturist - pojasnio je Bakić, osvrnuvši se i na činjenicu da su strani investitori zainteresiraniji za hrvatski turizam od domaćih.

- Činjenica da su Hrvati u svojoj najvažnijoj i najdugoročnijoj štednji ostali bez najvrednijeg i najdugoročnijeg, a postali većinom ‘investirani’ u hrvatski javni dug jedna je od najtužnijih hrvatskih priča. Kao smokvin list, tu i dalje služe prinosi koji su na hrvatskim obveznicama ostvarili mirovinski fondovi, preuzimajući neprimjeren rizik, ali i te su kamate opet platili hrvatski građani - kaže Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:18